Eens in de zoveel tijd komt er een nieuw pareltje bij op een plek waarvan je dacht dat je er met je kleinkinderen nog een borrel zou drinken. Gelukkig staat in Rotterdam de tijd nooit stil en maken oude cafés plaats voor nieuwe. Voorheen café De Oude Binnenweg, op (je raadt het nooit) de Oude Binnenweg, heeft een totale metamorfose gehad. Nieuwe bar, nieuwe naam: The Rumah.

Eigenaren Daryl en Eddie hebben alles zelf verbouwd. Zonder enige kluservaring, beweren ze. Dat geeft fotograaf Amber en mij goede moed (we slaan zelf immers nog geen deuk in een pakje boter). Achterin de zaak hangen foto’s van de verbouwing. Van de flinke ravage van toen is nu niks meer te zien. Eind december gingen de deuren al open maar de officiële opening van The Rumah was begin februari.

rumah kroegrecensie foto Amber Leijen (5)
Rechts in beeld de Pretty Pretty, links is een tijdelijke special. Beeld door: Amber Leijen

De kaart is simpel en zonder poespas. Bier, wijn en een paar cocktails. Op verzoek maken de mannen een cocktail naar wens, maar wij kiezen voor een van de zogeheten Rumah’s signatures. De ‘Pretty pretty’ smaakt naar nieuwe liefde: fris en een beetje zoet, maar met een bite. Terwijl we ons comfortabel maken aan de bar, krijgen we schaaltje nootjes en een glaasje water erbij voor de hydratatie.

We zijn het erover eens: wat een ontzettend knus en gezellig barretje is dit. Van het oude café is niks meer over. Alles is eruit gesloopt maar de glas-in-lood-ramen uit de oude bar zijn gerecycled en verwerkt in de kast. Behalve een bar waar je aan kunt zitten, zijn er achterin een paar kleine hoge tafeltjes met een lange bank waarop je lekker tegen elkaar aan kunt kruipen. Her en der zitten wat mensen aan de bar of op de bank. Onder geruis van stemmen en gelach horen we tijdloze meezingers uit de speakers. Het is niet heel groot binnen, dus The Rumah is minder geschikt om met je hele dispuut of sportteam te borrelen. Maar om bij te kletsen in intiem gezelschap is het ideaal.

De stijl is minimalistisch, maar kil of saai is het zeker niet. Elementen in het metaalwerk die boven de bar omhoog buigen geven een kleine Jugendstil-touch. De metalen bogen rijken tot het plafond waardoor de ruimte een stuk groter lijkt. Behalve wat kaarsen en een lijstje aan de muur zijn er weinig prullaria, maar dat is ook helemaal niet nodig om gezelligheid af te dwingen. Hier kun je lekker ontspannen je dag eindigen, of je nacht beginnen. Terwijl wij onderuit zakken, voor zover dat kan op een barkruk, nemen we er nog een om het af te leren.

Lees één reactie