Samen met fotograaf Amber en aanhang stappen we de pub rond middernacht binnen. We zijn erg benieuwd of het druk is vanavond. Het is tenslotte maandag. Maar dat valt mee: aan de lage tafeltjes zitten groepen mensen te borrelen en aan de bar zitten stamgasten met halve liters in de hand. We bestellen meteen een biertje. Daar krijgen we een bingokaartje bij en dat is waar we eigenlijk voor komen. Want het gerucht gaat dat er Paddy Murphy’s een bijzondere straf hanteert bij een valse bingo: dan moet je de tepel van de bingohost likken.

Het voelt alsof we in een pub in Temple Bar in Dublin zijn. Overal hangt knipperende kerstverlichting waar je ogen pijn van doen. Over het gehele plafond hangen vlaggetjes en de muren zijn versierd met borden en platen. Op de grond ligt zaagsel, wat handig is want met het opvegen van het zaagsel maak je meteen de grond schoon (zaagsel absorbeert namelijk bier, wijn en kots). Minder te dweilen dus. Zoals een echte Ierse bar is ook deze lang, loop je van gedeelte naar gedeelte en zijn overal kleine hoekjes en plekjes waar je kunt zitten. 

kroeg recensie paddy murphys foto amber leijen (11)
Beeld door: Amber Leijen

Elke avond is er live muziek en vandaag verzorgt een duo met gitaar en accordeon het entertainment. Meezingen is toegestaan en naarmate de drank vloeit neemt het volume toe en er wordt zelfs gedanst. Dan is het zover, rond de klok van één klinkt de gebruikelijke bingo-tune en deelt het barpersoneel pennen uit. Ineens zit de zaak helemaal vol en  iedereen kijkt naar het podium. Een spelletje bingo is eventueel ook leuk voor je oma, maar hier vind je geen rollators. Oma laat je dus maar beter thuis, want de spelregels zijn hier iets anders en bij bejaardenbingo hoort waarschijnlijk geen mannelijk naakt.

De bingotune stopt en een jongeman in een gebloemde bloes stapt het podium op en verwelkomt iedereen. De Iers sprekende bingohost legt kort de regels uit: ”Een horizontale rij vol in de eerste ronde, dan krijg je de hoofdprijs!” Vanavond is dat 450 euro. De tweede en derde ronde kunnen er flessen drank of rondjes bier gewonnen worden. Om ons heen zien we de geroutineerde bingogasten de kaarten voor zich uitstallen, met een pen in de aanslag. 

kroeg recensie paddy murphys foto amber leijen (1)
kroegrecensie Paddy Murphys beoordeling NL

Tijdens de eerste ronde wint helaas niemand de geldprijs. Maar bij de tweede ronde is het wel raak. De winnaar mag het wiel draaien, terwijl het publiek in koor roept: ‘’Spin that fucking wheel!’’ Je merkt dat de vaste klandizie van de zaak de gebruiken kent en die blèrt dan ook het hardst mee. Hij mag een fles Jameson mee naar huis nemen. Snel gaan we door naar de laatste ronde. De bingonummers worden steeds sneller achter elkaar omgeroepen dus tijd om nog een slokje van je bier te nemen is er niet meer.

Ook bij de laatste ronde mag iemand het wiel draaien en die wint een rondje bier van het huis. Time flies when you’re having fun. De bingohost hoefde vanavond niet uit de kleren vanwege een valse bingo en dat vinden we toch wel een teleurstelling. Ik overweeg nog heel even om bij het laatste nummertje ‘bingo’ te roepen, ook al is mijn kaart nog half leeg, maar bij nader inzien is het aflebberen van de borst van een vreemde gozer is, als ik heel eerlijk ben, ook niet echt mijn ding.

stadsbrouwerij de pelgrim foto amber leijen (1)

Lees meer

Huisgebrouwen bier uit een zeldzaam en historisch stukje Rotterdam

Voor iedereen met extra interesse in geschiedenis en huisgebrouwen bier.

Lees één reactie