Niet alle kamers zijn al helemaal klaar. Drie rechtenstudentes zitten al te studeren in een van de voltooide kamers op de vierde verdieping. Giulia, Beatrice en Iidii zijn heel enthousiast. “Normaal zouden we liever thuis studeren dan in bijvoorbeeld Polak, maar deze kamers zijn lekker rustig. Je hebt er minder afleiding, en ze geven toch het gevoel dat je thuis bent.” De drie studentes vonden de kamer bij toeval op de terugweg van een werkgroep in het Tinbergengebouw. “En we zouden het ook zeker niet erg vinden als de meeste studenten voorlopig nog niet van het bestaan van deze plekken afwisten.”

Studenten Giulia, Beatrice en Iidii
Studenten Giulia, Beatrice en Iidii

Asbest

Het inrichten van studieplekken in het Tinbergengebouw was niet eenvoudig. Er zit asbest in de muren, waardoor er geen wanden verwijderd mochten worden. Toch heeft de universiteit een invulling voor de bestaande kleine ruimtes gevonden. Projectleider Sandra Klarenbeek: “We misten nog een menselijke, kleine en ‘kneuterige’ studieomgeving, waar je met een groep kunt studeren. Met dit in gedachten keken we of we kleine ‘huiskamertjes’ konden maken in Tinbergen.” Die huiskamertjes zijn gemaakt op de vierde tot en met de achtste verdieping, terwijl op de negende tot en met de twaalfde verdieping speciale stilteruimtes zijn.

Zowel de studiekamers als de stilteruimtes worden vrolijk ingericht. Er komen lampen op de bureaus, planten, en in sommige kamers zelfs vloerkleden. Ook de muren krijgen een nieuw kleurtje. “We hebben een ontwerpster gevraagd om ontwerpen te maken voor behang en verf, waarbij we verschillende thema’s hebben. Sommige thema’s zijn wat drukker, andere wat rustiger. Want niet alle studenten willen hetzelfde. Studenten van de ESHCC zijn bijvoorbeeld heel enthousiast en willen er muziek bij, terwijl een Econometriestudent in stilte wil studeren”, vertelt Klarenbeek.

Citaten

Student Christoph
Student Christoph

Op sommige muren komen afbeeldingen of citaten erop. Deze quotes zijn door studenten aangeleverd. Voorbeelden zijn: Your library is your paradise of I am a citizen of the world, known to all to all a stranger.

Tweedejaars student International Bachelor Economics & Business Christoph had via een vriend over de plekken gehoord. Hij zit in een van de kamers op de zesde verdieping die nog niet volledig is ingericht. “Deze ruimte kan inderdaad nog wel iets huiselijker, het is nu nog een beetje koud. Maar het is stiller dan in Polak, en rustiger dan de bibliotheek, dus voorlopig kan ik hier beter studeren.”

Tot nu toe zijn vier kamers op de vierde verdieping af. De andere kamers zullen tegen het einde van het jaar ook volledig ingericht zijn. Alle verdiepingen zijn al beschikbaar om te studeren.

Volgens Klarenbeek moeten er voorlopig voldoende studieplekken zijn op de campus. “We hebben een quotum afgesproken van één studieplek voor iedere tien studenten. Met deze nieuwe plekken zitten we daar zelfs boven. Het probleem is niet meer of er wel genoeg studieplekken zijn, maar of studenten ze wel kunnen vinden.” Dat blijft inderdaad het grootste probleem, maar neem voortaan dus ook eens een kijkje in het Tinbergengebouw wanneer je op zoek bent naar een studieplek.

Bron: www.instagram.com