Voordat je in het wilde weg gaat zoeken naar een vrije plek, is het misschien handig de app EUR Study Rooms te downloaden. De app geeft aan welke ruimtes vrij zijn en waar je eventueel kan zitten. Zo kun je een eindeloze zoektocht voorkomen.

Het geliefde Polakgebouw

Natuurlijk is er meer in het leven dan de Universiteitsbibliotheek. Het Polakgebouw is een gewilde plek onder studenten, om zowel in groepjes als alleen te werken. Ook hier moet je in de drukke periodes rekening houden met een lange rij voor de deur. Judith (studeert International Economics) en Josette (Criminologie) zitten hier desondanks het liefst. ‘We studeren eigenlijk nooit thuis. Werken op een pc is ook fijner, want het beeldscherm is een stuk groter dan die van je laptop.’ Het is niet vreemd dat studenten hier graag werken, want de ruimte is licht, de werkplekken zijn ruim en er zijn aardig wat stopcontacten.

studieplek_Polak 1

Ook Jari (studeert Behavioural Economics) vindt Polak een goede werkplek, maar studeert ook graag op de twaalfde verdieping van het Tinbergengebouw. ‘Deze studieruimtes zijn vaak beschikbaar. Voor mij is dit een van de prettigste plekken.’ Dit zijn overigens stilteplekken, die je ook kunt vinden op de dertiende en veertiende verdieping. Op de vijfde verdieping zijn groepswerkplekken.

Het Sanders- en Mandevillegebouw

Ook in de andere gebouwen kun je prima studeren. Het Sandersgebouw heeft ook werkplekken op de begane grond. De bibliotheek daar is ruim opgesteld en heeft veel lichtinval. Het aantal stoelen is helaas beperkt dus kom vroeg om hier je studieplek te bemachtigen. Een andere ruimte die Judith en Josette aanraden is de BIC-ruimte op de vierde verdieping in het Mandevillegebouw, waar overigens ook een fijne kantine is waar je in groepjes kunt werken en wat kan snacken.

studieplek_Mandeville BIC 1

Als je in de EUR Studyroom app ziet dat er plek is in het V-gebouw en je bent toe aan iets anders, neem daar dan zeker een kijkje. Het ruikt naar een houtzagerij en zo ziet het er ook een beetje uit, maar er zijn lokalen waar je kunt werken en je kunt er verse koffie halen. Wanneer de nood erg hoog is kun je ook in het Van der Goot-building gaan werken. De werkplekken in de hal zien er niet spectaculair uit, maar als grijs met paars helemaal jouw ding is zit je hier goed.

studieplek_V-Building 1
De ruimte in het V-gebouw is opgedeeld door scheidingswanden, daarbinnen kun je rustig werken.
studieplek_VanderGoot
Van der Goot: Grijs en paars maar wel ruim.

Een momentje voor jezelf

Wordt het je allemaal even te veel, neem dan even een momentje rust in het Meditation Centre in het G-gebouw. Hier zijn overigens ook veel werkplekken met ‘vintage’ bruinrode stoelen. Net alsof je in de recreatieruimte van een gedateerd verzorgingscentrum aan het studeren bent. Voor eten en drinken kun je het beste richting de Foodcourt en misschien voor een werkplek ook wel. Want als je hard aan de studie zit, mag je jezelf best belonen met iets lekkers.

studieplek_G-building 2

Ben je de campus zat, dan is er altijd nog de bibliotheek op Blaak, alleen is de wifi niet gratis als je er geen lid bent. Dat kan voor 1 euro per maand. Ook hier kan het tijdens tentamenperiodes erg druk zijn in de stilteruimten. Als lid kun je ook een studie- of werkruimte reserveren, wat handig is tijdens de drukkere periodes of als je in een groepje werkt. De voorwaarden vind je hier.

Voor de vroege vogels

Is het dan onmogelijk om in de Universiteitsbibliotheek te studeren? Als je maar vroeg genoeg komt niet. Bastiaan (studeert European Law en Economics) zit, wanneer het rustig is, graag in de bibliotheek op de campus: ‘Het beste is vroeg komen, als de bibliotheek open gaat om 8.00 uur, of net na de lunch.’ Ook Jari wil nog wel eens een plekje zoeken in de bieb: ‘Kijk naar de roosters, wanneer colleges beginnen komen er ook vaak weer plekken vrij.’ En vergeet je studentenkaart niet, want zonder kan je weggestuurd worden.

koffie
Beeld door: Tyler Nix (Unsplash)

Buiten de campusgrenzen

Soms is Woudestein een heel eind fietsen, of je hebt gewoon zin in betere koffie. In dat geval is het slim om je horizon te verbreden en op zoek te gaan naar het voor jou perfecte koffiezaakje waar je eindeloos mag studeren, zonder weggestuurd te worden omdat je maar één cappuccino bestelt. Geliefde plekken onder studenten zijn bijvoorbeeld @Home op de Goudsesingel, Hopper op de Schiedamse Vest of de Coffee Company op het Eendrachtsplein. Dichterbij het station kun je ook bij Lebkov aan de slag of de StationsHuiskamer. Ook het Nationale-Nederlanden Douwe Egberts Café of Altijd In De Buurt zijn geschikte studieplekken. Maar vergeet niet, het is en blijft het een horecagelegenheid en er bestaat een kans dat er een moeder, inclusief huilende baby in kinderwagen naast jou een latte macchiato komt drinken.

tinbergen-gebouw-renovatie-cepezed-architect-artist-impression-2

Lees meer

Forse uitbreiding aantal studieplekken campus Woudestein

De Erasmus Universiteit Rotterdam breidt het aantal studieplekken voor haar studenten…