EUR-studenten klagen al lang over het gebrek aan studieplekken op de campus. Ook nadat de bibliotheek in het voorjaar van 2017 opnieuw haar deuren opende, bleef het aantal studieplekken beperkt. De universiteit zegt dat dit deels komt doordat studenten van het voortgezet onderwijs en van de Hogeschool Rotterdam de bibliotheek als studieplek gebruiken – het zoveelste punt op de lijst met dingen waarvan Hogeschool-studenten op de campus de schuld krijgen.

“In het verleden hebben we gemerkt dat er nooit genoeg studieplekken voor studenten zijn en dat veel studieplekken in beslag worden genomen door studenten van de Hogeschool of van andere universiteiten,” zegt Kathalijne Smout van de universiteitsbibliotheek. “Met de drukke examenperiode voor de deur willen we dat vermijden. We zijn van plan hier de komende drie weken mee door te gaan, maar als het minder druk wordt, stoppen we misschien eerder.”

Super Study Weeks

Overal op de campus heeft de universiteit de start van de Super Study Weeks op 11 juni aangekondigd. Tijdens deze weken moeten studenten hun studenten-ID laten zien om de bibliotheek, Polak, Sanders, Tinbergen en het geliefde gebouw G te kunnen betreden. Maar behalve bij de bibliotheek was er bij geen enkel gebouw ook maar één medewerker te bekennen die studenten bij de ingang controleerde. En na 9.30 uur kon iedereen ook bij de bibliotheek naar binnen, wat de vraag oproept hoe dat nou eigenlijk zit met die Super Study Weeks.

“Het grootste aantal mensen gaat ’s ochtends naar binnen en daarom zetten we dan mensen bij de deur om ID’s te checken,” vertelt Smout rond de middag tegen EM. “Nu gaan deze mensen langs bij andere studieruimten op de campus, waar ze studenten om hun ID vragen, dus word je misschien niet bij de deur gecontroleerd maar misschien wel terwijl je zit te studeren.”

“We hebben erover gedacht bij iedere studieruimte mensen bij de deuren te zetten, maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan. Voorlopig is het een proef. We controleren wat werkt en wat niet.”

Wat vinden studenten ervan?

Niet-EUR-studenten zullen niet blij zijn met het nieuwe systeem, maar de EUR-studenten lijken het initiatief wel te waarderen.

“Ik heb vroeger aan andere universiteiten gestudeerd en daar hadden ze hetzelfde systeem,” zegt Alessandro Zappala, die IBEB studeert. “Ik vind het wel eerlijk. Ik vind het niet erg als mensen van andere scholen hier willen studeren maar tijdens de examenweken is het soms onmogelijk in Polak of in de bibliotheek een studieplek te vinden, dus het is wel goed dat ze dit nu doen.”

Frank Kuiper, een business-student die in de nog steeds tjokvolle bibliotheek ronddwaalt op zoek naar een plekje, zegt hetzelfde als Zappala.

“Het klinkt misschien hard, maar dit is een universiteitsbibliotheek en die is bedoeld voor studenten van de universiteit,” licht Kuiper toe. “Ik weet dat andere scholen dit systeem ook hebben, dus waarom wij niet?”

Maar je kunt nu geen plek vinden?

“Nee, het is vol. Maar dat is waarschijnlijk mijn eigen schuld. Het is al elf uur, dus ik ben laat. Het is meestal druk om deze tijd.”

Lees 2 reacties