Van Kolfschooten vindt het onderzoek curieus, omdat hij in het artikel geen incidenten beschrijft die op de Erasmus Universiteit plaatsvonden. “In het stuk gaat het alleen over incidenten op de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Leiden.”

Wel publiceerde EM een dag na het NRC-artikel over plagiaat in een beleidsstuk van Van den Boom, dat ze schreef om de fusie van de ESHCC voor te bereiden. Van Kolfschooten maakte van dit incident geen melding in zijn artikel. In een interview met EM zei ESHCC-hoogleraar Arjo Klamer een sterk vermoeden te hebben dat er vanuit de faculteit ‘gelekt’ is.

De EUR heeft aangekondigd het e-mailverkeer van verschillende medewerkers te onderzoeken. Van Kolfschooten vraagt zich af in hoeverre dit legaal is. “Ik weet dat werkgevers het recht hebben om e-mail in te zien, ook in het geniep, maar dan moet je daar wel een hele goede aanleiding hebben om dat te doen. De vraag is of dat nu het geval is. Want welke aanwijzing heeft de universiteit dat medewerkers contact met mij hadden over een stuk dat niet over de Erasmus Universiteit gaat?”

Bureau op je dak

Bovendien, vindt Van Kolfschooten, creëert de universiteit zo een gevoel van onveiligheid. “Want wat ga je als medewerkers ooit nog durven zeggen tegen een journalist? Want je moet er altijd rekening mee houden dat je een forensisch bedrijf op je dak krijgt. Dit creëert juist een angstcultuur bij de ESHCC, die de universiteit zegt te bestrijden. Voor een universiteit vind ik het ongehoord dat dit soort dingen gebeuren.” 

Campus Woudestein Mandeville Van der Goot

Lees meer

‘Verziekte sfeer’ en onderlinge strijd: wat ging er mis bij ESHCC?

Plagiaat, het plotselinge vertrek van de decaan, een keiharde confrontatie tussen enkele…

Lees 3 reacties