Sinds het sluiten van de markante klokkentoren was het een beetje rustiger op de campus, en niemand was daar meer door aangedaan dan Mathieu Polak – de officiële beiaardier van de universiteit. Mathieu werd uitgenodigd om tijdens de heropeningsceremonie na meer dan een jaar weer op het carillon te spelen. Hij kon zijn geluk niet op: “Het deed echt iets met me toen ik hoorde dat deze plek zo lang zou worden gesloten. Nu ben ik erg blij dat ik mijn taak als beiaardier weer kan oppakken en hopelijk nieuwe studenten kan verwelkomen die het instrument willen leren bespelen.”

Speciale gast

De opening werd ook bijgewoond door speciale gast emeritus hoogleraar Jean Paelinck, die zijn eigen vleugel had geschonken aan de universiteit. Het instrument is nu in de luchtbrug geplaatst, vrij voor elke student om te gebruiken en bespelen. “Ik denk dat ik door het schenken van mijn piano de beste bijdrage aan de universiteit kan leveren, en de studenten gelukkiger kan maken. En ik ben er natuurlijk heel blij mee dat ik vandaag bij de ceremonie mag zijn!”

Bijzondere vaardigheden

Om de feestvreugde compleet te maken waren drie EUR-studenten, Nina Mhud, Michael Hiskiyahu en Bonno Getz, uitgenodigd om als eerste studenten de nieuwe vleugel te bespelen. Elke student toonde zijn bijzondere vaardigheden op de piano ten overstaan van de genodigden.

“Ik vind dit echt een van de beste dingen die de laatste tijd op de campus zijn gebeurd”, vertrouwt studente fysiologie en pianiste Nina Mhud (19) ons toe. “Er zijn bijna geen muziekverenigingen op de EUR, en ik ben dus erg dankbaar voor deze openbare piano. Dit wordt zeker een van mijn favoriete plekken op de campus. ” Was ze zenuwachtig om te spelen voor alle aanwezigen op de ceremonie? “Een beetje wel. Maar voordat ik begon, keek ik achterom en zwaaide ik, en toen moesten ze lachen. Daarna wist ik dat het niet uitmaakte als het niet vlekkeloos zou gaan.”

Frederieke Hoitink van Studium Generale, verantwoordelijk voor de organisatie van het evenement, was ook onder de indruk van de renovatie, en nog meer van het geschenk van professor Jean Paelinck. “Ik kon het niet geloven toen hij besloot ons deze prachtige vleugel te geven. Ik weet zeker dat veel studenten de kans zullen grijpen om ervan te genieten. Jean wilde dit echt voor niets doen, dus alle studenten zijn meer dan welkom om hier te komen spelen.”

Jean Paelinck met Ton van der Pijl en Frederieke Hoitink in gesprek 20190904_004M.Muus
Jean Paelinck met Ton van der Pijl en Frederieke Hoitink in gesprek. Beeld door: Michelle Muus

Als je muzikaal bent, voel je dan vrij om de nieuwe vleugel in de luchtbrug te gebruiken. Je zou zelfs kunnen proberen de “Erasmus-hymne” te spelen, een stuk dat gewoonlijk elke week op het carillon wordt gespeeld en dat is gecomponeerd door professor Paelinck zelf.