De Erasmus Universiteit kreeg haar carillon in 1968 cadeau van de gemeente Rotterdam, op voorwaarde dat er elke dag op gespeeld zou worden. En zo gebeurde het voor de verbouwing ook. Iedere woensdagmiddag om 12 uur speelde de universiteitsbeiaardier Polak. De andere vier dagen kunnen gevorderde studenten zelf spelen. Polak geeft aan geïnteresseerde studenten namelijk ook lessen op het oefenklavier beneden, voor voorbijgangers onhoorbaar.

Helaas is het nu dus al even geleden dat de klokken luidden op de Erasmus Universiteit. Polak vertelt: “Sinds augustus ben ik niet meer op de universiteit geweest, nadat ook in de oefenruimte de lichten vaak uitvielen door de werkzaamheden.” Niet dat hij stil zit nu hij het campuscarillon niet kan bespelen. “Een muzikant heeft natuurlijk altijd meerdere jobs, en ik speel zelfs over de hele wereld. Toch mis ik de universiteit, vooral het wekelijks contact met de studenten. Mij is verteld dat de verbouwing eind februari eindelijk klaar is, dus dan kan ik hopelijk snel weer beginnen met lesgeven en spelen.”

Tot die tijd bewerkt hij nieuwe muziek, zodat zijn leerlingen na de verbouwing snel zelf kunnen spelen. “Het zal weer even opstarten zijn, omdat de studenten wel al een tijd niet gespeeld hebben. We waren eigenlijk net lekker bezig met nieuwe muziek. Gelukkig is er een harde kern van enthousiaste leerlingen met wie ik nog steeds contact heb, en eigenlijk is er altijd wel interesse om dit instrument te leren spelen”, zegt Polak.

De ingepakte luchtbrug
De ingepakte luchtbrug, maar de klokken zijn nog duidelijk te zien.

Bij bijzondere gelegenheden componeert en bewerkt Polak ook gepaste muziek. Zo speelde hij muziek van Prince toen de muzikant overleed, en Zuid-Koreaanse muziek tijdens het bezoek van Secretaris-Generaal van de VN Ban Ki-Moon in 2016. Dat is lang niet altijd makkelijk, zegt Polak: “Klokken klinken heel anders dan de meeste oren gewend zijn. Dat is de kunst van het carillon spelen; de muziek zo bewerken dat het nog steeds herkenbaar is op een totaal ander instrument.” Gelukkig wordt de muziek wel vaak herkend. “Dan zie ik bijvoorbeeld Amerikaanse leerlingen beneden hun duim opsteken wanneer ik de Marine’s Hymn speel, dat gebruikt wordt door het Amerikaanse leger.”

Polak is nu bezig om Duitse muziek te bewerken, denk aan stukken van Beethoven of Bach. Naar alle waarschijnlijkheid moeten we dus nog tot eind februari geduld hebben voor we het resultaat tijdens onze lunchpauze kunnen horen. “Het is wat mij betreft echt wel lang genoeg geweest zo. Desnoods klim ik net zo lief met een asbestpak de toren in, als ik maar bij mijn klokken kan”, aldus Polak.

ingepakte-luchtbrug12

Lees meer

Loopbrug Van der Mandeleplein maanden langer dicht

Door problemen bij de asbestsanering is de heropening van de brug al negen maanden…