“Ik vind het leuk om het over de energietransitie te hebben. Maar dit is wel een rare setting.” Aldus VVD-Kamerlid en klimaatwoordvoerder Dilan Yeşilgöz. Ze doelt op het feit dat het door studievereniging In Duplo georganiseerde debat blijft hangen op Thierry Baudets ontkenning van door mensen veroorzaakte klimaatverandering.
‘Jullie willen argumenten horen, een eerlijk en open debat. Zonder RTL enzo daarbij’
Ondanks dat hij in De Telegraaf aangaf om exact deze reden niet met Baudet in debat te willen, deed hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans dat donderdag toch. Eerst kregen alle drie de sprekers een kwartier om hun punt te maken, na een openingswoord van oud-premier Jan-Peter Balkenende. Na kort en bondig te hebben uitgelegd wat de urgentie van deze avond is (‘Stukken ijs zo groot als Manhattan smelten. We lopen als Nederland achter, wat is onze rol, wie gaat het oplossen en hoe?’) spreekt Balkenende twee studentes die bijna vooraan zitten aan. “Ik vroeg jullie naar je verwachting van vanavond. Jullie willen argumenten horen, een eerlijk en open debat. Zonder RTL enzo daarbij.” Dit punt had dagvoorzitter Steven van Eijck ook al gemaakt, dat door RTL en andere live-media te weren, het debat echt over de inhoud kan gaan.
Geopolitiek
Die hoop spreekt ook Rotmans uit. Hij houdt een helder betoog over de noodzaak van de energietransitie: niet het milieu maar de veranderende geopolitieke verhoudingen en de economie zijn de belangrijkste drijfveren. Volgens hem is er sinds het aantreden van Trump nog nooit zoveel in wind en zonne-energie geïnvesteerd in de VS. Ook interessant: “In Nederland komt 80 procent van de uitstoot van bedrijven. Daarvan is weer 80 procent afkomstig van tien bedrijven.”
Wat hij vindt van klimaatsceptici, wil een student weten. “Alsof je een bokswedstrijd in twee verschillende arena’s moet vechten. Hoe moet je elkaar dan raken? Je gaat ook niet in discussie over zwaartekracht.”
‘Alsof je een bokswedstrijd in twee verschillende arena’s moet vechten. Hoe moet je elkaar dan raken? Je gaat ook niet in discussie over zwaartekracht’
Baudet als eigentijdse Galileo
Het betoog van VVD’er Dilan Yeşilgöz leunt vooral op het economische belang van de klimaattransitie, ‘waar we veel geld aan gaan verdienen.’ We moeten daarom ‘op zijn Nederlands’ voorop gaan lopen met innovaties en oplossingen. Ze sluit af met: ‘Ik voel me een intermezzo tussen twee kibbelende heren, maar dat mag ik van de voorzitter niet zeggen.’ Onder luid applaus gaat ze grinnikend zitten.
Als Baudet de debatarena betreedt komen de telefoons van studenten tevoorschijn om foto’s te maken. Je voelt: hier zijn ze voor gekomen. Hij begint met een verhaal over de existentiële crisis van de mens die haar god is kwijtgeraakt. Klimaatverandering is een religie, inclusief zondvloed. “Ik word verketterd!” Hij vergelijkt zichzelf met Galileo, die ook tegen de status quo inging. De zaal gniffelt.
Een student vraagt hem of het zin heeft om te investeren in onderwijs als je wetenschappelijke resultaten terzijde kunt schuiven. Volgens Baudet is het helemaal niet zo dat het merendeel van de wetenschap de oorzaken van klimaatverandering erkent.
‘Klimaatmaffia’
Als het debat aanvangt is Rotmans helder: “Alles wat je zojuist hebt gezegd klopt niet. Dat vind ik gevaarlijk, maar ik vind het ook onverantwoordelijk.” Baudet: “Dit zijn bekende leugens van de klimaatmaffia.” Yeşilgöz: “Thierry, kom eens naar een debat, lees eens een stuk.”
Volgens Baudet valt er helemaal geen geld te verdienen aan de energietransitie. “Het is gewoon bullshit, waarom hebben we anders wetten en subsidie nodig?” Yeşilgöz: “Er zijn al veel bedrijven die hier miljoenen aan verdienen.”
‘Baudet negeert bewijs’
Zo blijft het een debat van inhoud en kennis, versus de strategie van ontkenning, vinden studenten na afloop. Student Bedrijfseconomie en Economie Freek had meer van Baudet verwacht. “Hij negeerde glashard wetenschappelijk bewijs. Ik had verwacht dat hij meer inhoudelijk zou zijn. Het is natuurlijk een populist, hij draait kennis naar zijn hand.” Hij sluit zich aan bij Yeşilgöz, dat Nederland qua kennis weer een forerunner moet worden.
Danique, student Economie en Fiscale economie: “Dit was precies wat ik ervan had verwacht. Jammer dat er niet heel inhoudelijk werd gediscussieerd. Termen als innovatie bleven nu heel breed. Ik vind het goed dat er een klimaatontkenner was, zo kun je alle meningen horen.” Ze snapt wel dat mensen gevoelig zijn voor Baudet: “Hij kan heel goed praten. Dan maakt het niet uit of het wetenschappelijk onderbouwd is, kijk maar naar Trump. Overigens heeft Forum voor Democratie ook goede punten, alleen niet wat betreft het klimaat.”
Drie zoenen voor Balkenende
Johan komt erbij staan: “Baudet kreeg zojuist de beste weerleggingen die hij ooit heeft gehad. Heel goed dat daar een podium voor wordt geboden. Ik vond het zeer geslaagd, ook omdat ik bang was dat de politici ontwijkend zouden zijn, maar het werd een inhoudelijk debat.”
Naast hen staan Carmen, Marinka en Macy, studenten Rechten en Bedrijfskunde. Macy: “Ik ging er blanco in maar heb er veel van opgestoken.” Marinka loopt weg om Balkenende drie zoenen te geven. Carmen gaf aan toch wel onder de indruk te zijn van Baudet: “Niet inhoudelijk, maar hij heeft wel uitstraling. Het is mooi om te zien hoe hij het overbrengt.”
Ik had eerder al opgemerkt, dat er geen debat’ mogelijk is, omdat de twee partijen niet over hetzelfde onderwerp praten. Dit verslag lijkt dat te bevestigen. Voor sociologen en politicologen kan het wel interessant zijn, als Baudet zijn weerstand tegen het klimaatbeleid motiveert. Zijn klimaatstandpunten liggen namelijk niet in het verlengde van zijn overige ideologie. Dat geldt voor radicaal-rechts in het algemeen: het is niet geheel duidelijk, waarom ze zo fanatiek tekeer gaan tegen het klimaatbeleid. De kosten alleen, zouden hun boosheid niet verklaren.
Duidelijk in elk geval is dat Baudet en het FvD geen inhoudelijke belangstelling hebben, voor de klimaatwetenschap. En ook niet voor de energietransitie, die ze simpelweg als overbodig afwijzen. En daarom weer de vraag: wat deed Baudet hier eigenlijk? En als de studievereniging inhoudelijk had willen spreken over klimaatscepticisme, dan hadden ze dat ook kunnen doen, met bijvoorbeeld sociologen, politicologen, media-deskundigen, en psychologen. Daarvoor is ook niet gekozen.
Het lijkt er steeds meer op, dat de hele avond is opgebouwd is rond de komst van Baudet. Dat past in een patroon, waarbij rechtse studenten rechtse celebrities als spreker uitnodigen, met de bedoeling om een rel te veroorzaken, hun eigen status op de universiteit te verhogen, en hun tegenstanders te provoceren.
Wanneer het uitnodigen van sprekers die zich binnen de grenzen van vrijheid van meningsuiting en redelijkheid begeven een rel veroorzaakt en tegenstanders ‘provoceert’, dan weet je dat er iets mis is met de geprovoceerden, niet met degenen die een spreker uitnodigen. Ik ben zelf geen fan van Baudet, maar wat nog veel erger is dan Baudet zijn linkse mensen die denken te moeten bepalen wat anderen mogen denken.
Het is een achterhoedegevecht. De bottom line is dat er veel te veel mensen op deze planeet zijn die onmogelijk allemaal hetzelfde hoge welvaartspeil kunnen bereiken als in het Westen zonder het milieu en het klimaat compleet om zeep te helpen. Eén miljard mensen op aarde is wellicht al te veel. De klimaatverandering en het uitsterven van flora en fauna gaat nu al in een gigantisch tempo. Het jaar 3000 zal de mensheid zeker niet halen als we zo doorgaan en dan ik superoptimistisch. Dan gaat de knop op reset, net als 65 miljoen jaar geleden met het uitsterven van de dino’s.
Mee eens.
Waarom loopt iedereen om die “grote olifant in de kamer” heen?
Aantal mensen op aarde in 1900: 1,7 miljard
Aantal mensen op aarde in 1968: 3,5 miljard
Aantal mensen op aarde in 2018: 7,7 miljard
En als we zo productief door blijven neuken zitten we in 2100 op zo’n 15 miljard.
De club van Rome waarschuwde in 1968 al voor deze groei en stelde maatregelen voor. Nooit wat mee gedaan en het grappige is dat tussen al die 600 voorgestelde maatregelen door de klimaat-tafels dit punt niet te vinden is. Zo ook bij al die klimaatbeterweters. Ach, neuk lekker door…
CO2 stijging is niet de oorzaak van klimaatverandering maar het gevolg van de explosieve groei van de wereldbevolking.
Het betoog van VVD’er Dilan Yeşilgöz leunt vooral op het economische belang van de klimaattransitie, ‘waar we veel geld aan gaan verdienen.’ We moeten daarom ‘op zijn Nederlands’ voorop gaan lopen met innovaties en oplossingen.
Blijkbaar is “klimaat” verworden tot een nieuw verdienmodel, Nederland voorop, veel geld verdienen, de nieuwe Gouden Eeuw! of ? wat bedoelt zij nou?
Het klimaat verandert nou eenmaal, sinds de tijden dat de dino’s nog niet bestonden, laat staan de mens. Ook dat is een feit.
Iedereen wil een hoog welvaartspeil, ik ook, maar het is wellicht niet voor iedereen bereikbaar. Er al eens over nagedacht, dat ons peil zou moeten dalen, om het gelijkwaardig te kunnen delen met iedereen?
Wellicht is onze manier van leven niet vol te houden? Moeten we eerder tevreden zijn met wat we al hebben, in plaats van voortdurend denken: “dat wil ik ook”?
Ik wil best van het gas af, maar het kost mij teveel, ik verdien er niet aan. Mijn bijdrage aan het klimaat”wordt zo verwaarloosbaar.
Reageren niet meer mogelijk.