“Ik vind het leuk om het over de energietransitie te hebben. Maar dit is wel een rare setting.” Aldus VVD-Kamerlid en klimaatwoordvoerder Dilan Yeşilgöz. Ze doelt op het feit dat het door studievereniging In Duplo georganiseerde debat blijft hangen op Thierry Baudets ontkenning van door mensen veroorzaakte klimaatverandering.

‘Jullie willen argumenten horen, een eerlijk en open debat. Zonder RTL enzo daarbij’

Jan Peter Balkenende

Ondanks dat hij in De Telegraaf aangaf om exact deze reden niet met Baudet in debat te willen, deed hoogleraar Transitiekunde Jan Rotmans dat donderdag toch. Eerst kregen alle drie de sprekers een kwartier om hun punt te maken, na een openingswoord van oud-premier Jan-Peter Balkenende. Na kort en bondig te hebben uitgelegd wat de urgentie van deze avond is (‘Stukken ijs zo groot als Manhattan smelten. We lopen als Nederland achter, wat is onze rol, wie gaat het oplossen en hoe?’) spreekt Balkenende twee studentes die bijna vooraan zitten aan. “Ik vroeg jullie naar je verwachting van vanavond. Jullie willen argumenten horen, een eerlijk en open debat. Zonder RTL enzo daarbij.” Dit punt had dagvoorzitter Steven van Eijck ook al gemaakt, dat door RTL en andere live-media te weren, het debat echt over de inhoud kan gaan.

Geopolitiek

Die hoop spreekt ook Rotmans uit. Hij houdt een helder betoog over de noodzaak van de energietransitie: niet het milieu maar de veranderende geopolitieke verhoudingen en de economie zijn de belangrijkste drijfveren. Volgens hem is er sinds het aantreden van Trump nog nooit zoveel in wind en zonne-energie geïnvesteerd in de VS. Ook interessant: “In Nederland komt 80 procent van de uitstoot van bedrijven. Daarvan is weer 80 procent afkomstig van tien bedrijven.”

Wat hij vindt van klimaatsceptici, wil een student weten. “Alsof je een bokswedstrijd in twee verschillende arena’s moet vechten. Hoe moet je elkaar dan raken? Je gaat ook niet in discussie over zwaartekracht.”

‘Alsof je een bokswedstrijd in twee verschillende arena’s moet vechten. Hoe moet je elkaar dan raken? Je gaat ook niet in discussie over zwaartekracht’

Jan Rotmans

Baudet als eigentijdse Galileo

Het betoog van VVD’er Dilan Yeşilgöz leunt vooral op het economische belang van de klimaattransitie, ‘waar we veel geld aan gaan verdienen.’ We moeten daarom ‘op zijn Nederlands’ voorop gaan lopen met innovaties en oplossingen. Ze sluit af met: ‘Ik voel me een intermezzo tussen twee kibbelende heren, maar dat mag ik van de voorzitter niet zeggen.’ Onder luid applaus gaat ze grinnikend zitten.

Als Baudet de debatarena betreedt komen de telefoons van studenten tevoorschijn om foto’s te maken. Je voelt: hier zijn ze voor gekomen. Hij begint met een verhaal over de existentiële crisis van de mens die haar god is kwijtgeraakt. Klimaatverandering is een religie, inclusief zondvloed. “Ik word verketterd!” Hij vergelijkt zichzelf met Galileo, die ook tegen de status quo inging. De zaal gniffelt.

Een student vraagt hem of het zin heeft om te investeren in onderwijs als je wetenschappelijke resultaten terzijde kunt schuiven. Volgens Baudet is het helemaal niet zo dat het merendeel van de wetenschap de oorzaken van klimaatverandering erkent.

‘Klimaatmaffia’

Als het debat aanvangt is Rotmans helder: “Alles wat je zojuist hebt gezegd klopt niet. Dat vind ik gevaarlijk, maar ik vind het ook onverantwoordelijk.” Baudet: “Dit zijn bekende leugens van de klimaatmaffia.” Yeşilgöz: “Thierry, kom eens naar een debat, lees eens een stuk.”

Volgens Baudet valt er helemaal geen geld te verdienen aan de energietransitie. “Het is gewoon bullshit, waarom hebben we anders wetten en subsidie nodig?” Yeşilgöz: “Er zijn al veel bedrijven die hier miljoenen aan verdienen.”

‘Baudet negeert bewijs’

Zo blijft het een debat van  inhoud en kennis, versus de strategie van ontkenning, vinden studenten na afloop. Student Bedrijfseconomie en Economie Freek had meer van Baudet verwacht. “Hij negeerde glashard wetenschappelijk bewijs. Ik had verwacht dat hij meer inhoudelijk zou zijn. Het is natuurlijk een populist, hij draait kennis naar zijn hand.” Hij sluit zich aan bij Yeşilgöz, dat Nederland qua kennis weer een forerunner moet worden.

Danique, student Economie en Fiscale economie: “Dit was precies wat ik ervan had verwacht. Jammer dat er niet heel inhoudelijk werd gediscussieerd. Termen als innovatie bleven nu heel breed. Ik vind het goed dat er een klimaatontkenner was, zo kun je alle meningen horen.” Ze snapt wel dat mensen gevoelig zijn voor Baudet: “Hij kan heel goed praten. Dan maakt het niet uit of het wetenschappelijk onderbouwd is, kijk maar naar Trump. Overigens heeft Forum voor Democratie ook goede punten, alleen niet wat betreft het klimaat.”

Drie zoenen voor Balkenende

Indiscussio-4
Carmen, Marinka en Macy. Beeld door: Geertje van Achterberg

Johan komt erbij staan: “Baudet kreeg zojuist de beste weerleggingen die hij ooit heeft gehad. Heel goed dat daar een podium voor wordt geboden. Ik vond het zeer geslaagd, ook omdat ik bang was dat de politici ontwijkend zouden zijn, maar het werd een inhoudelijk debat.”

Naast hen staan Carmen, Marinka en Macy, studenten Rechten en Bedrijfskunde. Macy: “Ik ging er blanco in maar heb er veel van opgestoken.” Marinka loopt weg om Balkenende drie zoenen te geven. Carmen gaf aan toch wel onder de indruk te zijn van Baudet: “Niet inhoudelijk, maar hij heeft wel uitstraling. Het is mooi om te zien hoe hij het overbrengt.”

Lees 5 reacties