Hoewel duurzaamheid een van de belangrijkste aspecten was die studenten en docenten een lage beoordeling gaven, lijkt het erop dat de foodcourtrestaurants al actie hebben ondernomen om daar iets aan te doen. Neem bijvoorbeeld New Fork. “We gebruiken alleen bioplastic en milieuvriendelijke messen en vorken, en we hebben de plastic rietjes vervangen door rietjes van bamboe zodat ze opnieuw gebruikt kunnen worden”, zegt een werknemer van achter de balie. Starbucks vermijdt ook het gebruik van kartonnen bekertjes door koffiemokken aan te bieden die de klant achteraf weer kan inleveren.

spar- campus supermarkt

Lees hier de resultaten van de enquête

Foodcourt en campussupermarkt moeten duurzamer en gezonder

Studenten en medewerkers zijn over het algemeen blij met de supermarkt en de foodcourt op…

Klassieke kebab

Fikret-Egemen-HAS-Kebab-foodcourt-Pietro-Vigilanza
Fikret Egemen van HAS Kebab Beeld door: Pietro Vigilanza

Fikret Egemen, manager bij HAS Kebab, vertelt enthousiast dat hij ‘er alles aan doet om minder afval te produceren’. Net als bij New Fork zijn bij Egemen alle niet-duurzame wegwerpproducten vervangen door bioplastic en recyclebare kartonnen kommen. Hij zoekt nog naar een manier om echt alleen recyclebaar materiaal te gebruiken: “We hebben de aluminium bakjes voor onze kapsalon helaas nog niet kunnen vervangen, omdat kartonnen bakjes aan de bovenkant verbranden als ze in de oven staan. Ik probeer daar nog een oplossing voor te vinden.” Wat betreft het gezondheidsaspect: Egemen heeft verschillende salades en gezonde voedselproducten als bulgur toegevoegd aan de menukaart. Maar hij blijft de klassieke kebab verdedigen, want ‘de kip wordt alleen gegrild – het zijn de saus en de friet die het ongezond maken’.

Sohmi en Satebar hebben nog geen concrete plannen om duurzamer te worden, maar benadrukken allebei dat hun producten vers zijn en dat er ook verschillende groenten in hun gerechten zitten.

Plastic zakjes

Campussupermarkt Spar wil nog geen gedetailleerde plannen bekendmaken. “We kunnen nog niet te veel zeggen over onze toekomstplannen. Maar we werken aan versere en gezondere producten.” Volgens de woordvoerder probeert ook Spar het afval terug te dringen, na klachten over de hoeveelheid afval die er uit de winkel kwam.

In de Spar is student Simon naarstig onderzoek aan het doen voor zijn master Management. Hij noteert het aantal wegwerpbekertjes en plastic tasjes dat bij de supermarkt wordt gebruikt. “Een van de slechtste dingen bij de Spar is het buitensporige gebruik van plastic zakjes die studenten gebruiken voor verse broodjes. Ze gebruiken het zakje vandaag, gooien het weg en nemen de volgende dag weer een nieuw.” Giacomo, student Marketing Management, is het daarmee eens: “Ik vind dat de Spar veel te veel plastic gebruikt. Naar de foodcourt ga ik niet vaak, omdat het te veel als ‘fastfood’ voelt en er te weinig variëteit is.”

Te duur

sebastian-starbucks-foodcourt-pietro-vigilanza
IBCoM-student Sebastian met zijn Starbucks-koffie Beeld door: Pietro Vigilanza

Tussen de slokjes koffie door die IBCoM-student Sebastian uit zijn kartonnen Starbucks-bekertje drinkt, levert ook hij commentaar op het huidige aanbod: “Starbucks zou meer moeten doen om te promoten dat ze mokken bieden. Ik zag het te laat en nam een wegwerkbekertje. Ik denk ook dat er alleen bij New Fork gezonde opties zijn, maar die zijn veel te duur. Volgens mij zou het voedselaanbod beter zijn als Nederlandse universiteiten het Duitse model zouden overnemen. Daarbij is de universiteit helemaal verantwoordelijk voor het eten, in plaats van particuliere restaurants.”

Hoewel de foodcourt en supermarkt een stuk beter scoren op netheid en hygiëne dan vorig jaar, is niet iedereen daar over te spreken. Zo vertelt Alexandra, masterstudent Rechten, dat ze een keer ‘een rat zag rondrennen’ in de foodcourt.