Elk jaar selecteert de redactie van vrouwentijdschrift VIVA vierhonderd vrouwen vanwege hun bijzondere prestaties. Vier EUR-vrouwen staan op de lijst: docenten Sophie van der Zee en Daphne van de Bongardt en studenten Emma Clemens en Graciëlla van Hamersveld. Ze maken kans om één van de awards binnen te slepen.

Knappe Koppen

Sophie van der Zee (ESE) en Daphne van de Bongardt (ESSB) staan in de categorie Knappe Koppen. Ze worden in het zonnetje gezet vanwege hun bijdrage aan de wetenschap. Het onderzoek van Van de Bongardt is gericht op het begrijpen en bevorderen van gezonde en positieve relationele en seksuele ontwikkelingen van jongeren, terwijl Van der Zee zich verdiept in een nieuwe methode om waarheid van leugens te onderscheiden.

“Ik voel me vereerd om naast zo veel slimme, stoere, leuke vrouwen in de lijst te staan”, vertelt Van der Zee. “Door de jaren heen heb ik me vaak laten inspireren door de vrouwen in deze lijst en het voelt nu een beetje surreëel dat ik er zelf in sta”, vervolgt ze.

Van der Zee ziet de nominatie verder als een kans om haar onderzoek aan de buitenwereld te tonen. Ze heeft een automatische leugendetector gebouwd, die bijvoorbeeld zou kunnen worden ingezet bij de douane. “Er zijn zo veel misverstanden over leugendetectie. De dingen die je ziet in tv-series zoals ‘Lie to me’ zijn niet wetenschappelijk onderbouwd en de waarheid ziet er vaak heel anders uit. Ik vind dat het ook mijn taak is als onderzoeker om aan mensen uit te leggen wat er nou wel en niet waar is.”

Daphne van de Bongardt is universitair docent en onderzoeker bij het Department of Psychology, Education and Child Studies. Met deze nominatie wil zij bijdragen aan de zichtbaarheid van het belang van goed wetenschappelijk onderzoek naar seksualiteit.

Van de Bongardt: “Het onderzoeksveld heeft lang gefocust op de risico’s van seksueel gedrag. Het is hoog tijd dat nu meer aandacht komt voor de seksuele belevingswereld van jongeren, en voor de positieve aspecten van intieme relaties, onder andere voor hun algemene welzijn. Bovendien moeten we veel meer gaan kijken naar de relationele context van seks: die is onderbelicht, maar reuzebelangrijk.”

Daarnaast is ze een actieve bruggenbouwer tussen wetenschappelijk onderzoek naar seksualiteit en de seksuologische klinische praktijk, onder andere als bestuurslid bij de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie.

Jong en inspirerend

In de categorie Techtalenten is Graciëlla van Hamersveld, masterstudent econometrie aan Erasmus School of Economics. Met haar startup Closure biedt ze nabestaanden ondersteuning bij de afhandeling van digitale nalatenschap: dat wat de overledene heeft achtergelaten op internet. Eerder dit jaar heeft Van Hamersveld de Philips Innovation Award gewonnen.

Emma Clemens, oud-VN-jongerenvertegenwoordiger voor duurzaamheid, is genomineerd in de categorie Wereldverbeteraars. Vooral het laatste jaar heeft de economiestudente zich ingezet voor bewustwording onder jongeren rondom duurzaamheid.

Voor Clemens betekent deze nominatie een erkenning voor haar harde werk. “Het is fijn als je weet dat je werk niet onopgemerkt blijft”, zegt ze. “Ik wil nog zo veel dingen doen op het gebied van duurzaamheid en hoop dat ik door deze nominatie meer mensen kan bereiken en inspireren.”

Op 15 november reikt VIVA de VIVA400-awards uit. Op de website van VIVA400 kun je tot 6 november je stem uitbrengen.