Rotterdam was de laatste stop voordat ze hun tandemfiets (tijdelijk) in Den Haag parkeren. Hier hielden ze op de campus van Erasmus Universiteit een gesprekssessie met studenten. Ruim twintig jongeren kwamen erop af, meer dan dat ze zelf hadden verwacht. “Dit is zo tof”, roept Clemens enthousiast.

Door de grote animo moeten de twee improviseren: drie werkgroepen worden er vijf en nieuwe onderwerpen voegen ze ter plekke toe. “Straks gaan we discussiëren over duurzame energie, woning, campus, economie en transport”, laat de studente, die een master Economie en een bachelor Rechten doet, aan de deelnemers weten.

VN-top

Tijdens hun fietstocht door het land spraken Clemens en Visser met honderden jongeren op onder andere scholen en jongerencentra. Visser vertelt: “We hebben echt van eerste klassers VMBO tot universiteitsstudenten gehad, en alles ertussenin, en ook nog in verschillende omgevingen. Per dag gaven we op vijf à zes locaties een sessie van één uur.”

“We begonnen met een presentatie en daarna gingen de jongeren zelf aan de slag. We stelden altijd dezelfde vragen: gezien het feit dat we allemaal moeten verduurzamen, hoe denken jullie dat de toekomst eruit gaat zien? Wat moet er gebeuren?” voegt Clemens toe. “Tijdens de discussie over verduurzaming proberen we dicht bij de belevingswereld van jongeren te blijven.”

Met het resultaat van deze gesprekken gaan ze vrijdag naar premier Rutte. “Daarnaast gaan we zelf ook een rapport met onze bevindingen en ideeën schrijven en die nemen we mee naar de komende VN-klimaattop in Polen”, zegt Visser.

Begin bij jezelf

Tijdens de sessie op de campus discussiëren de deelnemers hoe ze in hun dagelijks leven kunnen verduurzamen. “Ik denk dat je bij jezelf en met kleine stapjes moet beginnen,” zegt één van de aanwezige studenten.

“Precies”, reageert Clemens. “Als je bijvoorbeeld één avondje geen vlees in je pasta gooit, dan heeft het al een ongelooflijk effect. Maar alles begint bij bewustwording, dus denk altijd heel goed na of je actie een ‘footprint’ nalaat voor de volgende generatie.”

Visser sluit de discussie af met een doelstelling: “Onze droom is dat de jongeren een meer leidende rol pakken in de verduurzaming van Nederland en de wereld. Dat die duurzame wereld echt een team effort is van jongeren, talenten en senior-experts.”

VN vertegenwoordigers

November vorig jaar werd Emma Clemens  verkozen tot de VN jongerenvertegenwoordigers voor duurzaamheid. De komende twee jaar vertegenwoordigt ze de Nederlandse jongeren bij de Verenigde Natie op het gebied van duurzaamheid.