Emma Clemens (22, Master International Economics en Bachelor of Laws) heeft het tot de laatste ronde geschopt in de race om VN jongerenvertegenwoordiger voor duurzaamheid. In deze functie spreek je op het gebied van duurzaamheid namens alle jongeren van Nederland de VN toe.

In het Erasmus Paviljoen ziet Emma haar kans schoon voor de eerste duurzame daad van de dag: “Welk theezakje neem jij? Als je het niet weet kunnen we het theezakje dat ik neem ook gewoon delen.”

Emma past niet direct in het plaatje van duurzaamheidsvoorvechter. Geen geitenwollensokken, maar de nette kleding van een economiestudent. Geen duffe blik door het gebrek aan vitamine B12, maar een energieke uitstraling die verraadt dat ze af en toe een stukje vlees eet (Emma is flexitariër). “We moeten van het suffe duurzaamheidsimago af. Dat is de handicap van het duurzaamheidsvraagstuk. Ik wil de jeugd mobiliseren om het klimaatprobleem aan te pakken, ik word moe van het slappe geneuzel zonder daadkracht.”

Brief aan de minister-president

Al sinds haar jeugd is Emma bezig met duurzaamheid. “Het is de groene draad in mijn leven”, vertelt ze vrolijk. “Mijn vader is altijd bezig geweest met duurzaamheid, hij was de eerste in de buurt met zonnepanelen op het dak en een waterboiler die door de zon werd verwarmd. Zijn passie voor duurzaamheid heeft hij op mij overgebracht.”

Toen Emma zeven jaar oud was, was ze al zo veel bezig met duurzaamheid dat ze een brief schreef naar de toenmalige minister-president Jan-Peter Balkenende om autoloze zondagen in te voeren. “Ik dacht: als iedereen nu een dag de auto zou laten staan, zou dit helpen voor het milieuprobleem. En ik kreeg een persoonlijk antwoord terug, met handtekening! Die handtekening woog wel op tegen het feit dat hij in zijn brief eigenlijk nauwelijks iets kon beloven.”

Lobbyen

“Wij zijn de generatie die hier over dertig jaar nog een fijn leven wil leiden en niet met z’n poten onder water wil staan”, zegt Emma. “Ik wil als jongerenvertegenwoordiger van de VN awareness creëren bij jongeren. Dat wil ik doen door jongeren in te lichten over het onderwerp en een brug te vormen tussen de jeugd en de politiek.” Concreet houdt de functie van VN-vertegenwoordiger volgens Emma in dat je veel lobbyt. “Je gaat in gesprek met jongeren en politici, wordt uitgenodigd voor denktanks, debatten, congressen, je laat op verschillende niveaus je stem horen.”

Onderwijs

Emma Clemens 2
Emma Clemens voor het Polak gebouw Beeld door: Aysha Gasanova

Volgens Emma is het klimaatprobleem te groot en ongrijpbaar voor jongeren. Emma: “Ik was vanochtend bij mijn oude middelbare school om te vertellen over mijn campagne en met leerlingen te praten over duurzaamheid. Zij hadden het gevoel dat ze eigenlijk veel te weinig weten over de milieuproblematiek.”

“Dit merk ik bij mezelf ook”, vertelt Emma. “Pas sinds ik het honoursprogramma Grand Challenges heb gevolgd kan ik meer gestructureerd nadenken over het probleem. Ook het filosofie vak Ecophilosophy van Henk Oosterling heeft me meer tools gegeven om het probleem te kunnen bevatten.” Emma heeft voor zichzelf nu ook een definitie van duurzaamheid kunnen formuleren: “Duurzaamheid is een manier van denken en handelen, op zo’n manier dat je de toekomstige generaties niet door jouw handelen beperkt. Onderwijs speelt een sleutelrol in het ontwikkelen van dit denken en handelen. Hier zou ik me als VN-vertegenwoordiger op willen storten.”

Toen Emma als bestuurslid bij de EFR zat, zette ze een economische minor op waarin de transitie naar een duurzame economie centraal stond. Ze vond dat duurzaamheid te weinig aan bod kwam in het curriculum van Economie. “Binnen elke studie zou er meer aandacht moeten zijn voor duurzaamheid, de komende jaren wil ik me inzetten om meer van dit soort vakken in de curricula op de EUR te krijgen.”

Slagkracht

Volgens Emma kan het onderwijs bewustzijn creëren, maar kunnen de politiek en het bedrijfsleven de werkelijk grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. “Het is natuurlijk fantastisch als mensen zich persoonlijk willen inzetten voor duurzaamheid, dat doe ik zelf ook (door minder vlees te eten en zo veel mogelijk te fietsen in plaats van de auto te gebruiken), maar uiteindelijk is de slagkracht vooral te behalen in het bedrijfsleven en in de politiek.”

“Bedrijven die op grote schaal producten maken kunnen meer teweeg brengen dan een individu ooit zou kunnen doen door hun producten duurzamer te maken”, stelt Emma. “Hetzelfde geldt voor de invloed van het beleid van politici, dat heeft zoveel meer draagvlak dan individuele inspanningen. Als VN jongerenvertegenwoordiger kan en wil ik graag op deze grotere schaal bijdragen aan de transitie naar een duurzamere economie.”

Op 30 oktober tijdens de nacht van de VN was de verkiezing voor de VN jongerenvertegenwoordiger voor duurzaamheid. Emma Clemens nam het op tegen een student uit Wageningen, dé milieustad van Nederland en won! Ze is inmiddels officieel verkozen tot VN jongerenvertegenwoordiger voor duurzaamheid.