De verandering is van toepassing op lunches die besteld worden voor bijvoorbeeld vergaderingen. Het geldt niet voor het eten in kantines of horeca op de campus. Tot nu toe werkte het zo dat cateraar Vitam bij een lunchbestelling automatisch verschillende soorten beleg leverde, zoals kaas en vleeswaren. Vegetarische en veganistische lunches waren ook al mogelijk, maar dat moest speciaal worden aangegeven bij de bestelling. Dat is nu andersom.
Normsetting
De kersverse rector magnificus Rutger Engels juichte tijdens de laatste universiteitsraadsvergadering van dit collegejaar het initiatief toe. “Het lijkt misschien een kleine verandering, maar het gaat om normsetting. Volgende generaties studenten krijgen hier mee dat vegetarisch eten de norm is.”
De Universiteitsraad pakte het idee om vegetarische lunches in te voeren over van de Erasmus School of Economics, waar ze zelfs nog een stapje verder gaan. Gedragseconoom Jan Stoop pleitte daar succesvol voor veganistische lunches, tenzij expliciet anders aangegeven. Zo ver gaat de rest van de universiteit niet. Binnen de Universiteitsraad was daar geen draagvlak voor.
Gemengde gevoelens
Jan Stoop laat per mail weten gemengde gevoelens te hebben over het initiatief van de universiteit. “Aan de ene kant is het goed dat er een stap wordt genomen om vleesconsumptie te minderen. Elk stapje helpt. Aan de andere kant vind ik het een gemiste kans, omdat vegetarisch eten een veel grotere belasting op het milieu veroorzaakt dan veganistisch eten. Waarom zou de EUR niet voor maximale milieu-impact gaan? Cateraar Vitam heeft bewezen heel lekker veganistisch te kunnen serveren, dus die blijf ik bij de ESE graag nuttigen.”
De minderheid bepaald voor de meerderheid. Had het niet handig geweest dat je voor de vergadering de lunch wensen had gevraagd en dan pas de bestelling door te geven?
“Volgende generaties studenten”. Hoeveel procent van de studenten eten lunches die besteld worden bij de cateraar? Ik denk dat vooral medewerkers hier iets van merken, niet de studenten. Dit is alsnog beter dan niemand, natuurlijk. Als je impact wil maken op volgende generaties zou ik juist wel bij de kantine beginnen. De laatste keer dat ik daar was hadden ze niet eens een vegetarische optie voor het avondeten.
Eindelijk wordt men modern. Het is toch nodig om geen vlees te eten willen we overleven
Een voordeel is dat ik nooit luncht op de EUR. Ik neem mijn boterhammetje elke dag braaf mee van huis met daarop worst en soms vleeswaren.
Gaat dit ook gelden voor het Erasmus Medisch Centrum? Wordt altijd zo moe van die broodjes ham en stapel kroketten (en broodjes met meer brie dan brood, maar dat zal dan blijven) die daar over zijn na een lunch..
Reageren niet meer mogelijk.