De ondersteunende dienst van de universiteit voert gesprekken met cateraar Vitam, het College van Bestuur, faculteiten en andere afdelingen van de universiteit. Ook de universiteitsgemeenschap zal worden geraadpleegd. “Tijdens een duurzaamheidsconferentie op 31 mei kan de universitaire gemeenschap hierover haar mening kenbaar maken,” laat een woordvoerster van de universiteit weten.

De EUR denkt aan eenzelfde beleid als de ESE. Die faculteit startte deze week met een ‘veganistisch tenzij’–beleid voor de lunches op de faculteit. De Rotterdamse economen eten plantaardig, tenzij ze aangeven zuivel of vlees te willen eten. Gedragseconoom Jan Stoop is het brein achter dit beleid. Hij stelde het voor aan de decaan van de ESE, na een rondgang bij collega’s.

‘Geweldig!’

Gabi Helfert, RSM-medewerker en initiatiefnemer van facebookgroep Vegans @ EUR, is enthousiast. “Geweldig initiatief bij de ESE. Ik hoop dat het EUR-breed wordt ingevoerd en dat mensen vervolgens ook echt veganistisch gaan eten en niet alsnog kiezen voor de opt-out. Dat zie je nog weleens gebeuren bij zulke initiatieven.”

Ook Eva Rood, sustainability manager van RSM, is positief: “Ik vind het een fantastische actie en ik hoop dat de RSM dit binnenkort ook gaat doen. Het zou nog mooier zijn als het gaat lukken om dit universiteitsbreed in te voeren.”

In een reactie laten verschillende faculteiten weten de ontwikkelingen bij ESE met belangstelling te volgen. Ze benadrukken daarnaast dat er al verschillende voorzieningen zijn voor veganisten en vegetariërs. Zo is bij de RSM 50 procent van de lunch veganistisch en zijn de hapjes op de borrels van het ESHCC vrijwel uitsluitend vegetarisch.

Speciale ESE vegan lunch

Cateraar Vitam heeft een speciaal veganistisch lunchbuffet ontwikkeld voor de Erasmus School of Economics (ESE) met dezelfde prijs als een normaal lunchbuffet (14,65 euro). “Het buffet bestaat uit veganistisch brood, veganistisch beleg zoals gegrilde groente, hummus en baba ganoush en veganistische dranken als soya-, rijst- of amandelmelk en sappen,” licht Ronald Feenstra van Vitam toe. De lunch is ook te bestellen voor mensen van buiten de ESE.

Vitam experimenteert en ontwikkelt meer op het gebied van veganistisch eten, ook omdat de universiteit overweegt dit beleid in te voeren. Helfert ziet nog ruimte voor verbetering: “ Tijdens de sustainability weeks had Vitam drie veganistische maaltijden, maar die zagen eruit alsof iemand het al een keer gegeten had.”

Lees 10 reacties