De ondersteunende dienst van de universiteit voert gesprekken met cateraar Vitam, het College van Bestuur, faculteiten en andere afdelingen van de universiteit. Ook de universiteitsgemeenschap zal worden geraadpleegd. “Tijdens een duurzaamheidsconferentie op 31 mei kan de universitaire gemeenschap hierover haar mening kenbaar maken,” laat een woordvoerster van de universiteit weten.
De EUR denkt aan eenzelfde beleid als de ESE. Die faculteit startte deze week met een ‘veganistisch tenzij’–beleid voor de lunches op de faculteit. De Rotterdamse economen eten plantaardig, tenzij ze aangeven zuivel of vlees te willen eten. Gedragseconoom Jan Stoop is het brein achter dit beleid. Hij stelde het voor aan de decaan van de ESE, na een rondgang bij collega’s.
‘Geweldig!’
Gabi Helfert, RSM-medewerker en initiatiefnemer van facebookgroep Vegans @ EUR, is enthousiast. “Geweldig initiatief bij de ESE. Ik hoop dat het EUR-breed wordt ingevoerd en dat mensen vervolgens ook echt veganistisch gaan eten en niet alsnog kiezen voor de opt-out. Dat zie je nog weleens gebeuren bij zulke initiatieven.”
Ook Eva Rood, sustainability manager van RSM, is positief: “Ik vind het een fantastische actie en ik hoop dat de RSM dit binnenkort ook gaat doen. Het zou nog mooier zijn als het gaat lukken om dit universiteitsbreed in te voeren.”
In een reactie laten verschillende faculteiten weten de ontwikkelingen bij ESE met belangstelling te volgen. Ze benadrukken daarnaast dat er al verschillende voorzieningen zijn voor veganisten en vegetariërs. Zo is bij de RSM 50 procent van de lunch veganistisch en zijn de hapjes op de borrels van het ESHCC vrijwel uitsluitend vegetarisch.
Speciale ESE vegan lunch
Cateraar Vitam heeft een speciaal veganistisch lunchbuffet ontwikkeld voor de Erasmus School of Economics (ESE) met dezelfde prijs als een normaal lunchbuffet (14,65 euro). “Het buffet bestaat uit veganistisch brood, veganistisch beleg zoals gegrilde groente, hummus en baba ganoush en veganistische dranken als soya-, rijst- of amandelmelk en sappen,” licht Ronald Feenstra van Vitam toe. De lunch is ook te bestellen voor mensen van buiten de ESE.
Vitam experimenteert en ontwikkelt meer op het gebied van veganistisch eten, ook omdat de universiteit overweegt dit beleid in te voeren. Helfert ziet nog ruimte voor verbetering: “ Tijdens de sustainability weeks had Vitam drie veganistische maaltijden, maar die zagen eruit alsof iemand het al een keer gegeten had.”
Ik zeg niet doen. Heel leuk en goed. Ook goed dat je een keuze kan maken bij je cateraar en daarbij aangeeft dat je vegan bent zodat ze rekening met je kunnen houden. Immers heb je minder veganisten op deze planeet dan omnivoren. Het zou ook logisch zijn dat omnivoren moeten opteren voor een broodje kipfilet als het merendeel op deze planeet vegan was. Ofwel het lijkt mij geen logische oplossing.
Maar het gaat hier over o.a. sustainability. Dat het merendeel geen plantaardig dieet volgt is juist het issue dat ze willen aanpakken.
Groots geweldig
Hoop dat het door gaat en men het ook gaat
Nemen cq eten
Mensen gebruik je gryze massa daar boven
Je hebt ze niet voor niets gekregen
Die gebruik ik ook hierdoor weet ik dat je grijze schrift i.p.v. gryze.
Ook neem ik altijd mijn lunch mee van huis. Dat is goedkoper en weet ik wat erop zit.
Schrift is natuurlijk schrijft.
Dus de minderheid bepaald het beleid voor de meerderheid: Alles is veganistisch tot je aangeeft vlees of worst te willen.
Dit is naar mijn idee een geweldig initiatief!
Op deze manier komen mensen op een goede manier in contact met plantaardige opties, wat kan leiden tot meer bewustzijn over de mogelijkheden omtrent plantaardig eten. Hopelijk zal dit ervoor zorgen dat plantaardige opties toegankelijker en gewoner worden.
Heel goed!! 🙂
1 april peoples! Denken jullie niet dan?
belachelijk. omdat de minderheid veganistisch is moet de meerderheid ook maar veganistisch worden?? Als wij het over biologisch gaan hebben dan ben ik het er helemaal mee eens maar veganistisch….
Geef iedereen de mogelijkheid om hun eigen keuze te maken, niet een opgelegde keuze.
“Geef iedereen de mogelijkheid om hun eigen keuze te maken, niet een opgelegde keuze.”Vind je dat de dieren een keuze hebben om niet als product op uw bord te eindigen? Dat is voor de dieren net zo’n opgelegde keuze.
Reageren niet meer mogelijk.