Lancering internationaal onderzoeksnetwerk

Het International Institute of Social Studies (ISS) in Den Haag lanceert vandaag het internationale netwerk ‘Well-being, Ecology, Gender and Community’ (WEGO), een groot internationaal onderzoeksnetwerk voor feministische politieke ecologie. Het project is een samenwerking tussen achttien instellingen en omvat vijftien promotietrajecten en richt zich op strategieën voor het behalen van de Sustainable Development Goals.

WEGO is opgezet en wordt gecoördineerd door Wendy Harcourt, hoogleraar Gender, diversity and sustainable development. Zij ontving vorig jaar een grote Europese onderzoeksbeurs van 3,9 miljoen euro om met het onderzoeksproject aan de slag te gaan. Later vandaag houdt Harcourt haar oratie, waarin ze zal uitleggen hoe gender en diversiteit verbonden zijn aan duurzame ontwikkeling.

Waar? ISS, Kortenaerkade 12, Den Haag

Wanneer? 12:30 tot 15:00 en 16:00 tot 17:00

Meer informatie over WEGO en de oratie van Wendy Harcourt

Let's talk health

Op Woudestein is vanmiddag de talkshow Let’s Talk Health, (Wo)men! in het Erasmus Paviljoen. Vier sprekers geven hun kijk op gelijkwaardigheid in ‘women’s health’. Semiha Denktas (EUC) gaat in op nudging: hoe verander je gedrag met een positieve boodschap? Jeanine Roeters van Lennep (Erasmus MC) vertelt over gendersensitieve geneeskunde. Er is aandacht voor vechtsport, Ginie Servant spreekt over haar organisatie Fairfight, die meisjes en vrouwen zelfredzamer wil maken met behulp van vechtsport. Vierde gast is Pinar Coskun, die in zal gaan op het creëren van een duurzame levensstijl. De gespreksleiding is in handen van Dory Grandia (RSM).

Waar? Erasmus Paviljoen

Wanneer? 15:15 – 17:00

Meer informatie over de talkshow

Documentaire

Vanavond vertonen Studium Generale en AIESEC de documentaire Miss Representation – eveneens in het Erasmus Paviljoen. De film legt bloot hoe mainstream media en cultuur bijdragen aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende posities. Na afloop is er een discussie in de zaal, geleid door Dianne Bevelander van het Erasmus Centre for Women and Organizations.

Waar? Erasmus Paviljoen

Wanneer? 20:00 tot 22:00

Meer informatie over de filmvertoning

Feminisme, diversiteit en empowerment

Ook op het Erasmus University College is een avondvullend programma: Towards a fairer future. Vanaf 19.00 uur kun je luisteren naar lezingen over feminisme, diversiteit en empowerment. Oud-student Anne-Sophie Halbertsma zal ingaan op de rol van lokale verschillen binnen feminisme. Liesbeth Noordegraaf-Eelens gaat dieper in op de open brief in Erasmus Magazine, waarin zij en haar collega’s pleitten voor meer actie in het diversiteitsbeleid van de universiteit. En EUC-alumna Emma Bouterse legt uit wat empowerment betekent, aan de hand van – wederom – vechtsport.

Waar? EUC, Nieuwemarkt 1

Wanneer? 19:00 tot 21:30

Meer informatie over Towards a fairer future

Niet op de campus, maar wel het vermelden waard is de uitreiking van de For Women in Science-beurzen. Ieder jaar reiken L’Oréal en UNESCO twee beurzen van 25.000 euro uit aan vrouwelijke topwetenschappers in de Life Sciences. Dit jaar gaat een zo’n beurs naar Sonja Swanson van het Erasmus MC. Swanson onderzoekt epidemologische en statistische methoden voor het beoordelen van causale effecten. De feestelijke uitreiking vindt plaats tussen 15.30 en 18.00 uur bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem.