Marc Oldenburger (25), studeerde Bedrijfskunde en Business Information Management (2010-2015) en werkt sinds 2016 in Dublin als Account Strategist bij Google.

Wat waren je plannen na je afstuderen?

“Na mijn master ben ik eerst een paar maanden gaan reizen – zoals wel meer mensen dat doen. Door mijn stages bij AB Inbev en Unilever wist ik dat ik iets wilde doen in de marketing, maar ‘het technische’ sprak mij ook aan. Ik wilde graag aan de slag bij een multinational, want met die kennis en ervaring kun je altijd bij een kleiner bedrijf aan de slag.”

Waar werk je momenteel?

“Begin 2016 ben ik aan de slag gegaan bij Google in Dublin. Ik bedien met mijn team marketingbureaus in Nederland en België bij het opzetten van grote onlinecampagnes. Dat is veel mailen en bellen, en af en toe geef ik trainingen in Nederland.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

“Door het reizen na mijn master kon ik studiegenoten vragen naar hun ervaringen bij de bedrijven waar zij al waren gestart. Een studiegenoot die bij Google werkte was erg enthousiast. Toen een nieuwe wervingsronde begon, heeft ze mij aanbevolen, en na een sollicitatietraject van vijf interviews kon ik er aan de slag.”

Waarom Dublin en Ierland?

“Ik had nooit gedacht aan Dublin en ging hier naartoe puur voor de baan, maar de stad is me wel gaan bevallen. Veel techbedrijven zitten hier, en dat trekt veel jonge mensen. En qua afstand is het ook goed te doen: een vlucht naar Dublin is zoiets als met de trein naar Groningen.”

Is werken in het buitenland vooral een uitdaging, of toch vooral verlenging van je studententijd?

“Als je rondloopt op de Google-campus voelt het alsof je op een universiteit bent. Er zijn veel jonge mensen, en er heerst een opgewekte en onbevangen sfeer die ik herken uit mijn tijd in Rotterdam. Mijn uitwisselingsperiode in Canada maakte dat het in het buitenland wonen niet meer echt een uitdaging was.”

Zou je het iedereen aanraden of is het niet voor iedereen weggelegd?

“Ik denk dat het begin van je loopbaan het perfecte moment is om in het buitenland te gaan werken. Maar vergis je niet: het leven van een starter in Dublin lijkt misschien studentikoos, maar jonge mensen zijn hier erg ambitieus. Ze zijn competitief en zijn erg bezig met hun carrière ná Dublin. Daarom helpt het als je al enige ervaring in het buitenland hebt, dan went een nieuwe omgeving sneller en kun je je beter concentreren op je carrière.”

Denk je ooit weer terug te keren naar Nederland?

“Ik heb er geen haast mee, maar ik zie mijn verre toekomst wel in Nederland. Het blijft een heerlijk land, en Rotterdam een mooie stad. Veel starters hier hopen door te groeien naar kantoren in New York of Londen, dat lijkt me ook wel wat.”