De Oostenrijkse Jasmin Memaran (27), deed de master Media & Business (2015-2016) aan de Erasmus Universiteit. Daarna vertrok ze naar Berlijn om aan de slag te gaan als content creator bij EventMobi, een Canadees bedrijf dat apps maakt voor conferenties.

Wat waren je plannen na je afstuderen?

“In eerste instantie wilde ik terug naar Wenen, waar ik vandaan kom. Het liefst ging ik daar aan de slag als content creator. Maar toen ik in Wenen zocht naar zulke banen, kon ik niets vinden. Het is alsof ze daar een paar jaar achterlopen op de rest van de wereld; tegenover elke positie in Wenen stonden, grof gezegd, vijftig vacatures in Berlijn. Klussen in mijn vakgebied worden in Wenen nog afgeschoven op stagiairs, terwijl het belangrijk is om dat te laten doen door mensen die ervoor hebben geleerd.”

Waar werk je momenteel?

“Ik ben content creator bij EventMobi. Dat is een Canadees bedrijf dat apps maakt voor conferenties. Ik onderhoud hun social media kanalen en schrijf artikelen voor ze, of vertaal dingen die aangeleverd worden vanuit het hoofdkantoor in Canada.”

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

“In de tijd dat ik op zoek was naar een baan in Wenen, vertelde een goede vriendin die werkt in Berlijn dat haar werkgever een vacature open had staan. Het was de eerste vacature waar ik écht een goed gevoel van kreeg. En aangezien ik toch al veel brieven de deur uit had gedaan, dacht ik: laat ik deze ook maar proberen. En uiteindelijk werd ik nog aangenomen ook.”

Hoe is Berlijn?

“Het leven in Berlijn is heel interessant. Alles is groter, rauwer, artistiek en er is een grote diversiteit aan mensen. Duitsland heeft een goede start-up cultuur en er is veel te doen op het gebied van tech in vergelijking met een stad als Wenen. Dat maakt het ook wel een beetje competitief, maar er zijn genoeg banen op instapniveau. Voorwaarde hierbij is vaak wel dat je verondersteld wordt Duits te spreken. Zo niet, dan is het wel een stuk lastiger om een baan te vinden in Berlijn.”

Is werken in het buitenland vooral een uitdaging, of toch vooral een verlenging van je studententijd?

“Het is wel echt anders dan mijn studententijd. Het idee van een nieuw leven opstarten in het buitenland is hetzelfde als een semester studeren in het buitenland, maar met werk is er geen duidelijk einde. Dat was bij mijn master in Rotterdam wel zo: je weet dat het na een jaar afgelopen is. Bovendien heeft werk als voordeel dat je in het weekend gewoon uit kunt rusten, en niet nog aan de slag moet met een paper of een scriptie. Wel is het contact met collega’s vluchtiger dan met je studiegenoten, waardoor het wat lastiger is om vrienden te maken.”

Zou je een baan in Berlijn aanraden of is het niet voor iedereen weggelegd?

“Als je het echt graag wil, zou ik het aanraden. Het moment dat je afgestudeerd bent is het perfecte moment om dat te doen. Je hebt dan nog weinig te verliezen en er is nog niet zoveel wat je bindt aan een plek. Bedenk van tevoren wel een plan; er komen namelijk teveel mensen naar Berlijn zonder een concreet plan. Voor hen is het wel lastig om werk te vinden.”

Kom je ooit nog weer terug naar Nederland?

“Voorlopig blijf ik dit doen. Ik vind schrijven leuk, en ik kan me op deze plek ontwikkelen. Ooit zou ik wel een redactie onder me willen hebben, maar daar is dit bedrijf te klein voor; dus wie weet, later. Maar voorlopig zit ik hier goed.”