Na de onthulling van het televisieprogramma Rambam dat er misstanden hebben plaatsgevonden bij de ontgroening van RSC/RVSV, volgde vanuit de vereniging, nadat de hand ook in eigen boezem was gestoken, de beschuldiging dat niet alle aangedragen feiten juist waren. De tv-uitzending van donderdagavond had voor duidelijkheid moeten zorgen, maar leidde uiteindelijk tot een nog grotere welles-nietesdiscussie.

Hoofdwond

In de Rambam-aflevering van donderdagavond namen ‘undercoverfeuten’ met verborgen camera’s deel aan de ontgroeningen bij RSC/RVSV. En waar nep-studente Anne het kamp van RVSV (de ontgroeningen waren voor het grootste deel gescheiden) voortijdig verliet omdat ze anders bang was dat het te leuk zou worden en het te moeilijk zou worden de vereniging te verlaten, had haar mannelijke collega Jos een andere ervaring.

De nep-feut vertelde in de uitzending over het inmiddels beruchte doucheritueel waarbij de aspirant-leden elkaars anus moesten controleren op de aanwezigheid van teken en ‘schoenen die op hoofden werden gezet’. Het opvallendste verhaal van Jos ging over de klap die een van de deelnemers zou hebben gekregen. Door de klap zou de ‘feut’ tegen een paaltje zijn gevallen en een hoofdwond of zelfs een hersenschudding hebben opgelopen.

Flauwgevallen

Enige probleem: Jos had als enige Rambam-student geen verborgen camera bij zich en had het verhaal dus alleen maar van horen zeggen. En volgens Maxime Guinchard, de student in kwestie, klopt het verhaal ook helemaal niet. In een verklaring die werd gepubliceerd op de site van Quote legt hij uit de hoofdwond al vóór de ontgroeningsperiode te hebben opgelopen.

Het verband werd volgens de student, die inmiddels geen lid meer is bij het RSC, wel in de ontgroeningsperiode aangebracht, maar dat gebeurde omdat de hechtingen er toen uit moesten. Op die dag werd ook een student naar het ziekenhuis gebracht, maar dat was volgens Guinchard omdat die was flauwgevallen. De flauwgevallen student mocht de volgende dag overigens gewoon weer meedoen met de ontgroening.

Koren op de molen

Koren op de molen van president Tobias de Lange van RSC/RVSV, die nog maar eens herhaalde dat Rambam zich heeft gebaseerd op ‘onjuiste feiten en onzin’. De redactie van Rambam liet met een tweet weten nog steeds achter Jos en de rest van de uitzending te staan. En aan Quote liet de eindredacteur weten: “Wij staan achter de uitzending. Onze ‘undercoverfeut’ heeft het écht anders ervaren, nu wordt er een welles-nietes spelletje van gemaakt.”

Onzinverhaal of niet, uit een interne mail van president De Lange blijkt dat de vereniging weldegelijk stappen onderneemt om, zoals hij het zelf noemt, ‘afscheid te nemen van zaken waar wij minder trots op zijn’. Leden kunnen in een digitale ideeënbox anoniem hun mening, idee of opmerking kwijt. Daarnaast selecteert RSC/RVSV de komende tijd ‘een extern bureau dat de vereniging professioneel zal gaan begeleiden bij de cultuurverandering.’