BNNVARA-programma Rambam stuurde dit collegejaar vijf studenten met verborgen camera’s naar verschillende ontgroeningen. Vooral bij het Utrechtse UVSV en de mannelijke tak van RSC/RVSV trof Rambam incidenten aan.

Hoofdwond

Tijdens de introductieperiode van het RSC is een student met een hoofdwond per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. De student zou een klap in het gezicht hebben gekregen, met zijn achterhoofd op een paaltje zijn gevallen en enige tijd buiten westen zijn geweest, zo liet Rambam weten aan het AD.

Cultuurverandering

De Erasmus Universiteit wil niet inhoudelijk reageren tot rector magnificus Huib Pols de beelden van Rambam heeft bekeken. Pols bekijkt die beelden vrijdag. Wel bevestigt een woordvoerder dat het incident met de student die per ambulance naar het ziekenhuis moest ‘vrijwel direct’ telefonisch is gemeld bij de Commissie Kennismakingstijd, die toeziet op een veilig verloop van de ontgroeningen in Rotterdam.

In een schriftelijke verklaring laat Tobias de Lange, president van RSC/RVSV, weten dat de incidenten worden onderzocht. “Grensoverschrijdend gedrag binnen onze vereniging is onacceptabel. Elk lid en aspirant-lid moet zich bij ons veilig en prettig kunnen voelen.” De Lange kondigt een ‘ingrijpende cultuurverandering’ aan. “Een proces dat al eerder werd ingezet en nu door het huidige bestuur in een stroomversnelling wordt gebracht.” Meer dan het bericht op de eigen website wil de vereniging op dit moment niet kwijt, vertelt Alex de Vries, die RSC/RVSV tijdelijk bijstaat in de communicatie. “Vrijdag komt de universiteit met een reactie op de beelden. Dan zullen wij een uitgebreide verklaring geven, die ook inhoudelijk ingaat op Rambam.”

Utrecht schort subsidie op

Bij het Utrechtse vrouwencorps UVSV zouden vijf incidenten hebben plaatsgevonden die in strijd zijn met de gedragsregels van de Universiteit Utrecht. Daarom hebben de Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht per direct de subsidies en bestuursbeurzen van de UVSV opgezegd. De vereniging wordt voorlopig ook geweerd bij academische plechtigheden.