Dat besluit is genomen nadat rector magnificus Huib Pols vrijdagochtend undercoverbeelden bekeek van BNNVARA-programma Rambam. Het televisieprogramma filmde dit jaar met een verborgen camera verschillende ontgroeningen in Nederland.

Fysiek grensoverschrijdend gedrag

In de beelden komen studenten aan het woord die vertellen over meerdere voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag, vooral fysiek. Bij de introductieperiode van de mannelijke tak van RSC/RVSV is bijvoorbeeld een student met een hoofdwond per ambulance vervoerd naar het ziekenhuis.

Vertrouwensrelatie

“Ik vind de beelden zeer zorgwekkend”, zegt Pols. Afspraken over een veilige ‘kennismakingstijd’ zijn volgens de rector gemaakt op basis van ‘high trust, low tolerance’. “De incidenten zoals genoemd in de beelden van Rambam betreffen grensoverschrijdend, onacceptabel gedrag. Dat zet onze vertrouwensrelatie onder druk.”

Niet welkom bij Eurekaweek

Daarom zijn de bestuursbeurzen van RSC/RVSV en de subsidie voor eerstejaars per direct opgeschort en is de vereniging niet langer welkom bij de Eurekaweek en academische plechtigheden, zoals de opening van het academisch jaar en de Dies Natalis.

Onderzoek

RSC/RVSV kondigde eerder al een onderzoek aan naar de incidenten. De universiteit zal dat onderzoek monitoren, ook omdat de incidenten zelf niet op beeld staan. Daarnaast beloofde de vereniging een ‘ingrijpende cultuurverandering’. De commissie Kennismakingstijd van de EUR, die toeziet op veilige ontgroeningen, zal toetsen of die cultuurverandering slaagt. Pols: “Op basis van dat alles kunnen we opnieuw met elkaar in gesprek en bezien of de relatie kan worden hersteld.”

Lees 2 reacties