De Erasmus Universiteit heeft vrijdag besloten de subsidie en bestuursbeurzen van RSC/RVSV per direct op te schorten vanwege misstanden tijdens de Introductieperiode (IP). Ook is de vereniging voorlopig niet welkom bij academische plechtigheden en bij de Eurekaweek.

Teken in anus

Aanleiding voor deze maatregelen is een uitzending van het BNNVARA-programma Rambam. Het televisieprogramma filmde dit jaar met een verborgen camera verschillende ontgroeningen in Nederland. In de uitzending, die aanstaande donderdag op televisie te zien is, vertellen de ‘undercoverfeuten’ over een aantal schokkende zaken tijdens de Introductieperiode van RSC/RVSV.

Zo zouden er ‘schoenen op hoofden’ zijn gezet, zou een aspirant-lid door een klap tegen een paaltje zijn gevallen en een hoofdwond of zelfs een hersenschudding hebben opgelopen en werden de mannelijke eerstejaars gedwongen elkaars anus te controleren op de aanwezigheid van teken tijdens het douchen.

'Stress en vermoeidheid'

Hoewel De Lange wil benadrukken dat de vereniging ‘de hand in eigen boezem steekt’, worden er volgens de president ook onjuiste feiten aangehaald in de reportage. Het aspirant-lid dat tijdens de ontgroening per ambulance naar het ziekenhuis moest is volgens de vereniging namelijk niet door een klap en de daaropvolgende val tegen een paaltje bewusteloos geraakt, maar door een ‘combinatie van stress en vermoeidheid.’

Ook het verhaal dat er  ‘schoenen op hoofden’ zouden zijn gezet is volgens de vereniging onjuist. “Dit is door RSC/RVSV grondig onderzocht en heeft niet geleid tot enig bewijs dat dit heeft plaatsgevonden. Met alle 350 eerstejaars die de IP hebben gelopen, is een evaluatiegesprek gevoerd en in geen enkel gesprek is hier melding van gemaakt.”

Onbezorgd plezier

Het ‘teken-incident’ in de douche kan De Lange niet bevestigen of ontkennen. “Er wordt inderdaad tijdens de IP door de mannelijke aspirant-leden samen gedoucht. Hier wordt inderdaad aangeraden aan de aspirant-leden om elkaar te checken op teken. Dit vanwege het feit dat de IP in een bosrijke omgeving plaatsvindt en teken levensgevaarlijk kunnen zijn. Elkaar verplicht checken van achteren op teken was echter geen beleid, maar we kunnen niet uitsluiten dat dit wel is geroepen.”

De verklaring wordt afgesloten met de toezegging dat elke vorm van grensoverschrijdend gedrag binnen RSC/RVSV onacceptabel is. “Elk lid binnen onze vereniging moet onbezorgd plezier kunnen maken en vriendschappen voor het leven sluiten. Nu, maar ook over 100 jaar.” Daarnaast belooft de vereniging tijdens de ontgroening van 2018 ‘en ook de jaren daarna’ elk fysiek contact uit te sluiten.

Lees 2 reacties