Naam: Rik Wehrens (33)
Functie: universitair docent iBMG
Soort recensies: muziekalbums op www.metalfan.nl (ongeveer tien per maand)

Ik schrijf sinds 2004 voor Metalfan.nl, een van de grotere webzines in Nederland voor alles wat te maken heeft met metalmuziek. Ik schrijf daar met name albumreviews voor, maar af en toe ook een concertrecensie of een interview met een band. Dat is iets wat mijn werk voor Metalfan oplevert: het interviewen van bands die ik echt heel goed vind. Ik hoor dan iets meer over hoe ze werken en hoe een album tot stand komt. Ik ben geen fanboy ofzo, maar als ik er dan toch ben, laat ik ze mijn cd wel signeren. Ik zal alleen niet bij signeersessies op festivals in de rij staan.

Ik vind het vooral leuk als mijn muziekreview discussie oproept. Dat betekent vaak dat een band iets nieuws doet, waarbij de oude garde afhaakt en nieuwe fans erbij komen. Dat levert de mooiste gesprekken op. Het is ook leuk als mensen aan de hand van mijn reviews zeggen: oh dat klinkt goed, ik ga die band eens checken.

Het lastigst om te reviewen zijn de albums die precies hetzelfde klinken als de vijf ervoor van die band, en precies binnen het metalgenre passen waarbinnen het gemaakt is. Dan is het niet per se slecht, maar het is ook niet vernieuwend. Daar hou ik juist van: bands zoals Deafheaven en Shining, die een bestaand genre pakken, maar daar een heel eigen kant mee opgaan en allerlei progressieve elementen aan de sound toevoegen, zoals jazz, klassiek of meer akoestische postrock.