Naam: Guido Berens

Functie: Universitair Docent Corporate Communication

Faculteit: Rotterdam School of Management

Levensbeschouwing: Katholicisme

 

“Soms, dat is niet vaak hoor, krijg ik een beetje een ongemakkelijk gevoel van mijn wetenschapspraktijk in combinatie met mijn geloofsovertuiging. Zo kijken we in onze vakgroep Business-Society Management van de RSM naar de duurzaamheidsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Daarin staat ook dat iedereen recht moet hebben op geboortebeperkingsmiddelen. Op die manier promoot je toch dat mensen wisselende seksuele contacten hebben.

Op zo’n moment probeer ik mijn overtuigingen te toetsen: hoe ik er altijd over dacht, is dat wel goed? Wat moet ik precies met mijn eigen mening hierover? Bijt dat elkaar? En wat zegt de paus erover? Vaak kan ik het dan wel relativeren: voor de bestrijding van aids is het natuurlijk belangrijk dat er goede preventiemiddelen zijn.

Als mijn religieuze achtergrond invloed op mijn onderzoek zou hebben, moet ik dat uiteraard melden. Maar ik hoef onderwerpen niet te mijden. Wetenschappers hebben veel vrijheid, zeker bij RSM: de output telt, niemand bemoeit zich met waar het over gaat. Zolang je geen schandaal veroorzaakt is het prima.

Op de EUR ben ik bezig met mijn geloof door eens in de twee weken samen te komen met andere christelijke medewerkers. Dan praten we over een bijbeltekst die een van de groepsleden heeft voorbereid. Zo’n bijeenkomst, meestal tijdens lunchtijd, sluiten we af met een kringgebed. Iedereen is daarbij welkom, maar op het moment zitten we alleen met wetenschappers.”