Stop het experiment met promotiestudenten, sluit geen dubieuze contracten met hen af en laat ze ook buiten de universiteit werkervaring opdoen: in een vijfpuntenplan roept het Promovendi Netwerk Nederland op tot actie.

In het actieplan maakt het PNN zich hard voor toekomstige promovendi. Nu zijn de zaken nog goed geregeld, is de gedachte, maar straks ook? Promovendi zouden steeds vaker het kind van de rekening zijn.

De vijf actiepunten werden zaterdag tijdens de National PhD Day gepresenteerd. De belangenorganisatie eist dat het experiment met promotiestudenten wordt gestaakt en verzet zich tegen ‘dubieuze contracten’. Soms bieden universiteiten promovendi contracten aan voor een periode korter dan vier jaar, terwijl dat de norm is. Minder dan een kwart van de promovendi slaagt erin zijn onderzoek binnen deze tijd af te ronden.

Docentschap is geen corvee

Ook over de onderwijstaken van promovendi wil het PNN duidelijke afspraken. ‘Docentschap is geen corvee’, schrijft het PNN in het actieplan. De eerste drie maanden moeten ze daarvan worden vrijgesteld. Daarna moeten ze zich goed kunnen voorbereiden op hun lessen, zegt de organisatie. Slechts twintig procent van hun contractduur zou op mogen gaan aan lesgeven. Alleen dan houden ze genoeg tijd over voor hun onderzoek.

Verder worden promovendi nu nog opgeleid voor een baan in de wetenschap, terwijl slechts twintig procent van hen hierin werkzaam blijft. Bereid ze daarom ook voor op een carrière buiten de wetenschap, bepleit het PNN, en laat ze daar praktijkervaring opdoen.