Van Claude Debussy tot Trevor Grahl, het Nederlandse Studenten Orkest (NSO) laat dit jaar weer stukken van meerdere grootheden horen. Aankomende zaterdag start de Nederlandse tour in Someren. In het orkest speelt dit jaar ook de 22-jarige Amerikaanse Joseph Betts mee op de hoorn. Joseph is postacademische master student Urban Management and Development aan de EUR.

“Ik speel de hoorn al sinds mijn tiende. In de Verenigde Staten heb ik naast mijn opleiding aan Columbia ook aan The Julliard School gestudeerd via een gecombineerd programma. Toen combineerde ik de muziek dus ook al met mijn studie, al is het NSO wel een stapje verder. Door het drukke schema heb ik deze maand geen tijd om ook nog naar colleges te gaan.”

'Het NSO is uniek'

“Een van mijn docenten hier in Rotterdam vertelde mij over het NSO toen hij er achter kwam dan ik op zoek was naar orkesten waarin ik mee kon spelen. Het NSO is heel uniek, ik denk dat je alleen in Nederland een orkest speciaal voor studenten hebt. Ik heb in Nederland ook al aan het Nederlandse Jeugd Orkest meegedaan, maar dat is echt gericht op studenten aan het conservatorium. Bij het NSO heb je daardoor meer andere raakvlakken en gedeelde interesses met de orkestleden, die zijn met meer bezig dan alleen maar muziek.”

“Momenteel zijn we de hele dag bezig met repeteren. Rond negen uur staan we op en repeteren we drie uur. Dan heb je een uurtje om te lunchen voordat we weer drie uur gaan oefenen, daarna gaan we eten en repeteren we nog een keer drie uur. Aan het einde van de dag bespreken we het vaak nog na, we zijn dus echt de hele dag met de muziek bezig.”

Van Debussy tot Bartók

Het NSO speelt vier verschillende stukken, beginnend met een intro van Debussy. Daarna komt er een stuk van Grahl aan bod, gevolgd door een impressie van Ravel. Ter afsluiting laat het orkest een stuk van Bartók horen.

“Mijn persoonlijke favoriet is het derde stuk, van een Franse piano impressie van Ravel. De solist voor dit stuk speelt alleen met zijn linkerhand, het is mooi om te zien hoe je dit dan toch kunt bereiken. Het laatste stuk laat zien wat je als orkest allemaal kunt doen. Het stuk van Trevor Grahl is speciaal voor het NSO gecomponeerd. Daat maakt het heel leuk omdat niemand het eerder gespeeld heeft.”

Het NSO reist de komende weken door Nederland en staat op 15 februari in De Doelen in Rotterdam. Ook zullen ze na het laatste concert in Amsterdam drie voorstellingen in Madrid geven.