Iedere zomer lees je weer dezelfde nieuwsberichten over de studentenkamermarkt: in veel steden is een schreeuwend tekort aan geschikte woningen voor studenten. En voor de komende tien jaar wordt nog steeds een stijging in het aantal studenten verwacht. Daarnaast spreken universiteiten met hun internationaliseringsbeleid een groeiende doelgroep aan. Van over de hele wereld komen steeds meer studenten richting de Europese studentensteden.

Deze zomer deed EM samen met Yournalism, een platform voor onderzoeksjournalistiek, en tien andere hogeronderwijsmedia onderzoek naar de studentenkamermarkt. Het hele dossier kun je hier vinden.

Woningmarkt in het slop, op de studentenkamers na

De woningmarkt voor studenten is daardoor de afgelopen jaren aantrekkelijker geworden voor commerciële partijen. Sinds een jaar of vijf hebben grote beleggers, vastgoedinvesteerders en private-equityfondsen de Nederlandse studentenkamermarkt ontdekt.

Terwijl de reguliere woningmarkt tijdens de crisis in het slop zat, was er een sector waar wel doorgebouwd werd: de studentenkamers. Tussen 2003 en 2010 kwamen er landelijk al 19.000 studentenwoningen bij en volgens huidige cijfers komt de teller voor de periode 2011-2016 op nog eens 16.302 kamers.

Rotterdam groeit

Hoewel de situatie ondanks de verontrustende berichten over woningnood onder Rotterdamse studenten doorgaans wel meevalt, wordt ook hier een toename in het aantal studenten verwacht. Volgens de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting zullen er de komende acht jaar ruim 6.000 studenten extra naar Rotterdam komen, waarvan er ruim 2.000 ook daadwerkelijk in de stad zullen gaan wonen.

Ook hier mengen commerciële partijen zich in de markt voor studentenkamers. Neem bijvoorbeeld The Carlyle Group, een Amerikaans private-equityfonds dat in verschillende steden investeerde in Student Hotels en de vestiging in Rotterdam vorig jaar nog flink uitbreidde.

Nieuwe projecten

Daarnaast zijn er nog twee grote commerciële projecten in ontwikkeling voor studenten. Projectontwikkelaar Stebru verwacht in 2015 nog de eerste paal in de grond te kunnen slaan voor de nieuwe woontoren Bright, die vooral zelfstandige studio’s voor studenten zal bevatten. En Bouwfonds, de vastgoedinvesteerder die onder de Rabo-groep valt, kocht onlangs een kantoorpand in Kralingen, dat op dit moment wordt omgetoverd in een studentencomplex. De Nieuwe Admiraliteit moet plaats bieden aan een kleine 600 studentenwoningen.