Rotterdamse studenten zijn 52 procent van hun inkomen kwijt aan de maandelijks huur. Dat blijkt uit een enquête van Yournalism en Erasmus Magazine onder bijna duizend studenten, onder wie 124 uit Rotterdam.

In Enschede moeten studenten een iets kleiner deel van hun inkomen ophoesten om hun woning te kunnen betalen: 46 procent. Nijmegenaren geven aan dat ze iets meer kwijt zijn aan huur: 55 procent van hun inkomen. Het percentage van hun inkomen dat Rotterdamse studenten aan huur betaalt ligt boven het landelijke gemiddelde van 50 procent.

Particuliere kamers iets goedkoper

De huurprijzen op de Rotterdamse studentenwoningmarkt komen als vrij gemiddeld uit de bus. Dat blijkt uit een grondige analyse van de studentenwoningen die deze zomer via websites van woningcorporaties en via Kamernet.nl werden aangeboden. Per vierkante meter betaalt een Rotterdamse student die bij een woningcorporatie huurt 22,06 euro. In de particuliere sector betaal je in Rotterdam iets minder: 21,27 euro per vierkante meter.

Ter vergelijking: wonen in Wageningen of Enschede is stukken goedkoper. Wageningers betalen voor een corporatiewoning maar 17,90 euro per vierkante meter, terwijl je in Enschede goedkope kamers via Kamernet.nl kunt vinden. Daar betaal je gemiddeld 17,99 euro per vierkante meter voor een kamer bij een particulier. Amsterdam spant hier, zoals verwacht, de kroon. De gemiddelde vierkantemeterprijs bij corporaties valt met 24,89 euro nog wel mee. Maar wil je via een particulier op kamers in de hoofdstad betaal je de hoofdprijs. Dan kun je met 34,32 euro per vierkante meter over de brug komen.

Deze zomer onderzochten crowdfundingsplatform voor onderzoeksjournalstiek Yournalism en elf universiteits- en hogeschoolmedia uit heel Nederland, waaronder EM, de studentenkamermarkt. Onderdeel van dat onderzoek was een uitgebreide analyse van de aangeboden woningen op Kamernet.nl en van de studentenwoningen op websites van woningcorporaties, waar de gemiddelde huurprijs per vierkante meter vandaan komt. Daarnaast enquêteerden we bijna duizend studenten, onder wie 124 Rotterdammers, bijvoorbeeld over het percentage van hun inkomen dat ze kwijt zijn aan huur.