De Double Degree, de reddingsboei van de Faculteit der Wijsbegeerte, moest dit jaar minimaal 120 studenten trekken. Die doelstelling werd ruim overtroffen.

Double Degree is de opvolger van Wijsbegeerte van een Wetenschapsgebied, en richt zich meer op internationalisering en samenwerking met andere faculteiten. Aan de opleiding zijn dit collegejaar maar liefst 208 studenten begonnen. ‘We verwachten dat dat aantal nog een klein beetje stijgt, als alle administratieve zaken zijn afgerond’, zegt woordvoerder Ceciel Meiborg van de faculteit.

Bedrijfskunde krimpt juist

Bij de bachelor Business Administration van de Rotterdam School of Management is de trend omgekeerd. Vorig jaar liepen er nog 760 studenten rond, dit jaar zijn het er maar 635. “2014 was een uitschieter”, zegt RSM-woordvoerder Marianne Schouten daarover. “Veel studenten besloten toen om toch maar geen jaar over te slaan, vooral vanwege de afschaffing van de basisbeurs. Maar er is wel degelijk een landelijke trend bij bedrijfskunde. Je ziet overal een daling van ongeveer 20 procent. Dat heeft met maatschappelijke ontwikkelingen te maken en met de arbeidsmarkt. Maar we worden zeker nog niet depressief van deze cijfers.”