Studentenwoningen van corporaties zijn voor een groot deel gericht op de huurtoeslaggrens, om het studenten zo aantrekkelijk en goedkoop mogelijk te maken. Toch is meer dan de helft van de Rotterdamse studentenwoningmarkt in handen van particulieren. Wat levert een studentenhuis de good old huisjesmelker eigenlijk op?

Stel: we kopen een huis in Kralingen. Laten we voor het gemak deze woning in de Paulus Potterstraat nemen. De ligging is perfect: midden in Kralingen, vlakbij de universiteit, en de Oude Haven is luttele minuten fietsen. Die kamers krijgen we wel verhuurd.

845 euro winst per maand

We kiezen ervoor om driekwart van het huis (86 vierkante meter) te verhuren, vier slaapkamers. De rest van het huis is gemeenschappelijke ruimte, keuken, douche en toilet. Dan hebben we vier verhuurbare kamers van ruim 20 vierkante meter over. De gemiddelde prijs per vierkante meter van de Rotterdamse kamers die deze zomer werden aangeboden op Kamernet.nl is 21,27 euro. Dat betekent dat we onze Kralingse kamers voor gemiddeld 457 euro per stuk kunnen verhuren. Maandelijks levert dat ons 1.829 euro op.

Het huis kost 289.000 euro. Als we een standaardannuïteitenhypotheek nemen met een rente van 4 procent en een looptijd van 30 jaar (bij een inkomen van twee keer modaal), zijn we maandelijks 984 euro kwijt aan maandlasten. Iedere maand maken we dus 845 euro winst op het huis in de Paulus Potterstraat. Dat is (exclusief belastingen) 10.140 euro op jaarbasis.

huisbaas – rotterdam

Deze zomer onderzochten crowdfundingsplatform voor onderzoeksjournalstiek Yournalism en elf universiteits- en hogeschoolmedia uit heel Nederland, waaronder EM, de studentenkamermarkt. Onderdeel van dat onderzoek was een uitgebreide analyse van de aangeboden woningen op Kamernet.nl, waar de gemiddelde huurprijs per vierkante meter in dit artikel op is gebaseerd. De berekening van de maandlasten hebben we hiermee gemaakt.