Sinds 2012 maken de idealistische ‘Studenten voor Morgen’ een duurzaamheidsranglijst van hogescholen en universiteiten, waarbij ze letten op onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en speciale initiatieven (best practices). De winnaar krijgt de zogeheten SustainaBul.

Het is de vierde keer dat hogeschool Van Hall Larenstein bovenaan staat. De hbo-instelling met vestigingen in Leeuwarden en Velp won eerder in 2020, 2022 en 2023.

Voor de best practices is er ook een prijs. Die is gewonnen door de Radboud Universiteit Nijmegen voor de campagne ‘Je bent nodig’, die studenten aanmoedigt om in actie te komen voor een betere wereld.

graph sustainabul
Groen, oranje, blauw en rood: scores voor onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en ‘best practices’. Beeld door: SustainaBul

De makers van de ranglijst kijken eerst wat ze zelf aan informatie over duurzaamheid kunnen vinden. Vervolgens vragen ze de onderwijsinstellingen om een reactie. Daarna bepalen ze de definitieve scores.

Onder duurzaamheid verstaan de studenten niet alleen het verminderen van CO2-uitstoot of bijvoorbeeld het tegengaan van voedselverspilling. Onder het kopje ‘sociale duurzaamheid’ komen ook diversiteit en inclusie aan bod.

Fossiele industrie

De studenten vragen niet rechtstreeks naar de banden met de fossiele industrie. Actiegroepen van onderzoekers en studenten willen dat het hoger onderwijs de banden met bedrijven als Shell doorsnijdt. Vorig jaar er waren aan verschillende onderwijsinstellingen bezettingen met dit doel.

Erasmus MC duurzaamheidsspel spel duurzaamheid studenten 1_feb2024_Tyna Le

Lees Meer

‘Op het gebied van duurzaamheid is Geneeskunde hét voorbeeld’

Artsen en docenten Ed van Beeck en Lex Burdorf hameren erop dat duurzaamheid in alle…

Nog geen reactie — begin de discussie!