Als je een cappuccino of een latte bestelt, wordt deze geserveerd met havermelk in plaats van koemelk, tenzij je aangeeft welke melkvariant je wilt. “Wat we kunnen doen is de standaard iets veranderen zodat die meer in de richting van plantaardig gaat, maar we willen niet zeggen ‘vanaf nu geen koemelk meer'”, zegt Michel Flaton, algemeen directeur van Vitam aan de Erasmus Universiteit.

Proef

“Als je momenteel een cappuccino wilt, krijg je standaard koemelk en als je plantaardig wilt, moet je dat aangeven”, vertelt Flaton over de huidige situatie op de campus.  Dit initiatief van cateringbedrijf Vitam is bedoeld om te kijken wat er gebeurt als de standaard van een doorsnee koffiebestelling verandert. Sonya, een medewerkster van een coffee corner op de campus, zegt over de veranderingen: “Misschien vertellen we de mensen in de eerste week dat ze havermelk krijgen, of dat ze moeten aangeven wat ze willen.”

Niet alleen de melk zal veranderen, maar ook de prijs.  “Als je nu een cappuccino bestelt, moet je bijbetalen voor plantaardig (65 cent), maar we gaan de prijzen gelijktrekken. De cappuccino met koemelk gaat iets in prijs omhoog en de plantaardige gaat omlaag, dus beide worden 2,42 euro”, zegt Flaton.

De koffieroute naar duurzaamheid

Met het ‘OATstanding coffee project‘ helpt Vitam de EUR op weg naar het doel om in 2030 volledig plantaardig te zijn op de campus. Flaton legt uit dat Vitam, om het door de EUR gestelde tijdschema te halen, besloot om hun populairste product, koffie, te gebruiken om ‘de grootste impact’ te genereren. “Misschien is het geen populaire beslissing, maar met de doelstellingen van de universiteit om in 2030 plantaardig te zijn, denk ik dat het een enorme stap zal zijn”, legt Flaton uit.

Over het OATstanding coffee project zegt Flaton: “Onze missie is niet om iedereen veganistisch te maken, maar om opties te creëren. We kunnen mensen niet van gedachten doen veranderen, dat moeten ze zelf doen als ze dat willen.”

“Het universiteitsbestuur heeft besloten dat alles binnen een paar jaar veganistisch moet zijn. Om eerlijk te zijn ben ik er niet blij mee dat ik mensen voor het blok zet en geen opties heb, en mensen willen niet onder druk worden gezet met alleen plantaardige opties”, zegt Sonya van de koffiehoek.

Als het gaat om duurzaamheid op de campus, zegt Aytan, een internationale student geschiedenis: “Duurzaamheid zou vrijwillig moeten zijn, maar nu voelt het niet alsof het vrijwillig is. Je kunt opties hebben, maar dat betekent niet dat je mensen het (havermelk) ook echt moet laten drinken.”

Achter de toonbank

Sonya zegt over het uitvoeren van de koffiebestelling: “Ik vind het niet erg, maar het is altijd moeilijk om iedereen te helpen omdat sommige mensen koemelk willen en andere mensen veganistische melk. We hebben twee machines, maar het is niet mogelijk om één met koemelk en één met havermelk te doen, want als het druk is, staat er een rij voor de koemelk of de havermelk.” Vanaf maandag zal elke machine in de koffiehoek gevuld zijn met havermelk en de rest van de melkvariaties zal ernaast staan.

De realiteit leidt tot uiteenlopende reactie onder studenten. Nicholas, een student die ’s ochtends zijn koffie haalt in de koffiehoek van Manderville, benadert dit onderwerp op heel nonchalante en onbevangen wijze door te veronderstellen dat het studenten ‘niet zoveel uitmaakt’. Hij voegt eraan toe: “Je hebt nog steeds keus. Als je nu alleen nog maar havermelk kon krijgen, dan zou me dat wel irriteren.”

Verschil in textuur

“Als het dezelfde smaak of textuur was, zou niemand het erg vinden, maar er is een verschil in textuur. Als je melk lange tijd drinkt, voel je dat”, zegt Aytan erover. Toch heeft ze er wel begrip voor: “Mensen die gezondheidsproblemen hebben en lactose-intolerant zijn, vinden het misschien wel lekker.” Zelf is ze lactose-intolerant en gebruikt melkalternatieven.

Illustratie_Koffie_coffee_prijzen_vergelijken_test_Josine Henneken

Lees meer

Koffie op de campus betekent keuzestress

Er zijn zoveel verschillende automaten en koffiebars op de EUR-campus, bij het Erasmus MC…

Lees 2 reacties