Op tafel in de Food Plaza op campus Woudestein staan twee grote, volle bekers latte macchiato en zitten Martina (20, Psychologie) en Josephine (21, ook Psychologie) druk te kwebbelen. Ze zijn overtuigd van hun keuze voor juist deze latte, ook al moesten ze daarvoor naar de Spar in waterkoud winterweer. “Hier bij de Starbucks begint de teller op 4,60 euro, en wij betalen 1,35 euro.” “Bovendien”, vult Josephine aan, “bij de Spar krijg ik vegan melk.” Hun oordeel over de latte macchiato uit de koffieautomaat is eensluidend: “verschrikkelijk.”

Over smaak valt heel goed te twisten

Jochem Kooloos (19, International Business Adminstration), drinkt alleen maar zwarte koffie, en hij komt in verschillende gebouwen op Woudestein. “Doordat ik maar één soort koffie drink, kan ik goed vergelijken. En geloof me, ik proef verschil tussen de ene en de andere automaat. In Langeveld is de automatenkoffie écht lekkerder. En dat hoor ik van meer studenten.” Mette (19) studeert Arts and Culture en vindt de koffie uit de groene automaten in Sanders en Polak lekkerder dan in Theil. “Misschien omdat de gebouwen nieuwer zijn?”

Bij de koffieautomaten op Woudestein betaal je 0,86 euro, welke koffie je ook kiest. De meeste automaten persen heet water door koffiestroop. Bij sommige automaten in het Theilgebouw zie je de bonen in een ronde, doorschijnende koker boven op de machine. Versgemalen bonenkoffie, ook voor 0,86 euro.

Niet de lekkerste

In de gang tussen de bibliotheek en het Theilgebouw licht Ole (22, Fiscaal Recht) zijn keuze toe. “Deze machine staat dichtbij. Liever hier dan naar de koffiebar, want daar blijf je zitten. Dit is niet de lekkerste koffie, maar wel goed voor de concentratie.” Mohammed (24), student Rechten, vult aan: “Hier bij de bieb is de automaatkoffie goed genoeg, maar tweemaal per week gun ik me een dure koffie bij Starbucks.”

Adelaide Semoli (20, Communicatie en Media) knikt richting de koffiebar in het Theilgebouw. “Soms koop ik daar koffie met verse melk vanwege mijn lactose-intolerantie. Ook al kost het meer dan de automaat, 1,50 euro, ik bestel een grote koffie voor 2,10 euro, dan heb ik meer lekkere koffie.”

Op naar een andere campus, het Erasmus MC. In het onderwijscentrum lopen voortdurend studenten naar de koffieautomaat. Maar het is wachten op een koffiedrinker. De ene drinkt water, de volgende ook, en dan komt een chocolademelkdrinker. “Veel te zoet, dat zou je niet verwachten op het Erasmus MC. Maar tsja, ik drink nooit koffie.”

Dan maar proberen bij het barretje VAT van de studievereniging MFVR, (Medische FaculteitsVereniging Rotterdam). Een prijslijst is hier niet te vinden. “Verse filterkoffie uit de thermosfles is gratis. Koffie uit onze machine kost 40 cent”, vertelt Veerle Joosting (22, Geneeskunde), die vandaag bardienst heeft. “Alle koffieautomaten in het Onderwijscentrum zijn gratis, maar koffie uit onze machine wordt anders gezet” , vult Joep Moens (18, Geneeskunde) aan. “Onze machine maalt de koffiebonen en geeft een crèmelaagje.” Veerle opent het kastje waarop de machine staat, en warempel, in een piepklein koelkastje staat een pak verse melk dat met een slangetje verbonden is met de koffiemachine. “Voor de lattes”, glundert zij.

Het Eindhovense universiteitsblad Cursor zocht uit wat de cappuccino’s op verschillende campussen kosten. De cappu’s op de EUR kosten 17 cent meer dan gemiddeld.

Goed genoeg voor de directeur

Tijd voor de volgende locatie, het Erasmus University College (EUC) aan de Nieuwemarkt. De eerste koffiedrinker blijkt meteen de zojuist aangetreden directeur van het EUC te zijn, Gera Noordzij. Zij drinkt koffie uit haar eigen drinkbeker, maar de koffie komt gewoon uit de koffieautomaat die ook voor studenten gratis is. Ook goed genoeg voor de directeur dus. EUC-medewerker Anastasia drinkt amper koffie, maar als ze het bestelt, dan gaat ze op Woudestein naar het Paviljoen. “Zij schenken kokosmelk, sojamelk en havermelk, goed voor veganisten en mensen met een voedselallergie, en ik vond dat wel lekker.”

Eshree Mettendaf (24) studeert Kunst en Cultuurwetenschappen koopt in het Mandevillegebouw haar koffie aan de balie en nooit bij een automaat. “Melkpoeder in de koffie vind ik niks. Bovendien, bij tien koffiestempels krijg je een gratis koffie. Tsja, ik ben student, hè.”

Joshua Kruithof havermelk koffieautomaat – Maxime van der Sande

Lees meer

Havercappu’s haal je nu ook in Polak en Sanders

In Sanders en Polak zit sinds kort havermelk in sommige koffieautomaten.