Volgens een tussenvonnis van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag in januari is het ‘plausibel’ dat de acties van Israël in Gaza tot genocide kunnen leiden, maar die definitieve conclusie is nog niet getrokken. Als het Gerechtshof in de toekomst vaststelt dat Israël genocide pleegt in Gaza, dan wil de raad dat het bestuur de banden met Israël ook echt verbreekt.

Bar Ilan

Er zijn op dit moment geen banden met een Palestijnse universiteit, schrijven de raadsleden, maar wel met minstens één Israëlische universiteit, de Bar Ilan Universiteit in Ramat Gan. Daarmee is een uitwisselingsovereenkomst.

Volgens de raadsleden werkt die universiteit op verschillende manieren samen met de IDF, het Israëlische leger, en de ISA, de Israëlische geheime dienst. Zo brengt het BESA Center, een denktank die onderdeel is van Bar Ilan, adviezen uit aan militaire beleidsmakers en hield het volgens de raad een conferentie in samenwerking met de IDF. De universiteit geeft beurzen aan reservisten van het leger, schrijft de raad. Ook biedt de Israëlische universiteit officieren van de geheime dienst bacheloropleidingen aan.

Eerste in zijn soort

Voor zover bekend is de gezamenlijke oproep van de Rotterdamse universiteitsraad de eerste in zijn soort. Op andere Nederlandse universiteiten hebben hooguit individuele leden of fracties van een universiteitsraad een dergelijke oproep gedaan. Het College van Bestuur reageert waarschijnlijk volgende week op de brief van de Universiteitsraad.

gaza bekladding starbucks 2024-3-8 Foto Nora van der Schoor

Lees meer

Leuzen tegen geweld Gaza op Starbucks Woudestein

Voor de tweede keer deze maand zijn er leuzen gespoten op Starbucks Woudestein vanwege de…

Lees 24 reacties