Sinds het begin van dit collegejaar konden studenten en medewerkers met korting een veganistische maaltijd kopen bij de restaurants van Vitam op de campus. De plantaardige maaltijd kostte 2,62 euro, 50 procent minder dan de normale 5,25 euro voor standaard warme maaltijden.

De korting werd mogelijk gemaakt door een subsidie van de Erasmus Universiteit en zou tot 1 december blijven. Volgens de Erasmus Sustainability Hub zorgde de deal voor budgetvriendelijke maaltijden meer duurzaam voedsel op de campus. Daarom lanceerde de studentenorganisatie in november een petitie voor een permanente kortingsdeal, die meer dan 1.500 keer werd ondertekend.

Acht keer zo hoge verkoop

In de drie maanden van de kortingsactie verkocht Vitam naar verluidt meer dan 20.000 plantaardige maaltijden. Dat is acht keer zoveel als in dezelfde periode vorig jaar, toen er slechts 2.525 werden verkocht. Interessant is dat de verkoop van niet-veganistische maaltijden ongeveer hetzelfde bleef tussen deze twee periodes, met slechts een lichte daling van 143 maaltijden in de periode 2023.

Als gevolg van de sterke groei in de verkoop van plantaardige maaltijden zal Vitam, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de restaurants van Tinbergen en Mandeville, de veganistische deal nu voortzetten tegen een hoger tarief van 3,95 euro – nog steeds een korting van 25 procent op de 5,25 euro voor standaard warme maaltijden.

‘Win-win’

Michel Flaton, algemeen directeur van Vitam bij de EUR, noemt de subsidie een ‘win-winsituatie’. “Niet alleen voor de doelstellingen van de EUR op het gebied van plantaardig. Door de actie leerden meer mensen ons kennen, die wellicht dan ook iets anders zouden kopen als aanvulling op hun veganistische maaltijd.” Hij zegt er echter bij dat er ‘geen demografische cijfers’ achter deze aantallen zitten en dat dus niet kan worden vastgesteld of en hoeveel van deze nieuwe klanten hun eetgewoonten daadwerkelijk hebben veranderd van vlees naar plantaardig.

Afgezien van het financiële succes is op dit moment ook nog niets te zeggen over het daadwerkelijke duurzaamheidseffect van deze actie. Daarbij gaat het om de mogelijke bijdrage aan het verkleinen van de ‘koolstofvoetafdruk van de universiteit’, zoals gepromoot in een persbericht van de universiteit aan het begin van de actie. Meer details worden verwacht in een binnenkort te verschijnen rapport van de EUR.

‘Nog steeds te duur’

Ondertussen dringt de Sustainability Hub aan op meer. “3,95 euro is nog steeds te duur”, zegt Jakob Bertram, de marketingmanager van de Hub. “Als mensen niet langer de veganistische maaltijd kopen en Vitam een scherpe daling in de verkoop ziet, zouden ze kunnen overwegen om de prijs toch te verlagen, om die enorme markt van studenten aan te boren die normaal gesproken niet in de restaurants eten, omdat ze het niet kunnen betalen.”

Flaton staat open voor nieuwe kortingsacties, maar hij wijst erop dat de prijzen van maaltijden met vlees niet kunnen worden verlaagd, omdat dit niet zou passen binnen het duurzaamheidsbeleid van de EUR om geen vlees te promoten. Hij beschouwt de verlaging van 25 procent al als een ‘grote stap’. “We konden de prijs alleen verlagen tot 2,62 euro vanwege de subsidie van de EUR. Vergeet niet dat we een commercieel bedrijf zijn, dat zijn doelstellingen moet halen.”

Vitam zal nog tot 22 december, de laatste dag voordat het zijn deuren sluit voor de winterstop, de schommelingen in de verkoop van de veganistische maaltijden in de gaten houden. Tot nader order blijft deze aanpassing van 25 procent voor onbepaalde tijd van kracht.

Onderzoek Ginie Servant corona- versus klimaatdepressie studenten 1 – Migle Alonderyte

Lees meer

Ruimere ov-regeling, rapport over banden met fossiele industrie en dialoogsessies. Universiteitsbestuur kondigt klimaatmaatregelen aan

Het College van Bestuur organiseert dit jaar veertien dialoogsessies over duurzaamheid.…