De universiteit erkende in februari, op de avond voor het begin van de tweede bezettingsactie van OccupyEUR, formeel de klimaatnoodtoestand. Met het dinsdag aangekondigde pakket aan maatregelen wil het universiteitsbestuur laten zien die noodtoestand serieus te nemen. “Onze gedane toezeggingen wekken verwachtingen, en terecht”, schrijft het bestuur.

Tijdens veertien dialogen is het de bedoeling dat ‘de gehele EUR-gemeenschap’ wordt meegenomen in het proces en dat er gesproken wordt over ‘effecten op alle lagen van de universiteit zowel op korte als lange termijn’. Bij faculteiten kan het dan bijvoorbeeld gaan over duurzaamheid in onderzoek, onderwijs, leiderschap en bedrijfsvoering, maar ook in hoeverre bepaalde disciplines bijdragen aan duurzaamheid.

In 2023 worden elf dialogen op faculteiten georganiseerd en drie waarbij meerdere faculteiten meedoen. De gesprekken zijn bedoeld voor studenten en medewerkers. De eerste gesprekken moeten nog voor de zomer plaatsvinden, data worden op korte termijn bekend.

Onderzoek naar banden fossiele industrie

In alle dialogen zal het ook gaan over de banden met de fossiele industrie. De EUR gaat daarin nog niet zo ver als de Vrije Universiteit, die vorige week aankondigde niet meer samen te werken met fossiele-energiebedrijven, maar wil onderzoeken welke samenwerkingen er precies zijn die grote impact hebben op klimaat en ecosystemen. Daarover verschijnt in het derde kwartaal van 2023 een rapport.

Om in te zien hoe duurzaamheid terugkomt in onderwijs, komt er na de zomer een openbaar dashboard. Hoe onderzoek bijdraagt aan duurzaamheid, is te zien in de Sustainable Development Goals-mapper, waar deze zomer ook een uitgebreidere versie van komt. Daarmee kan iedereen zien hoe onderzoekspublicaties bijdragen aan die doelen.

Ruimere regelingen fiets en openbaar vervoer

Het universiteitsbestuur neemt ook direct enkele concrete maatregelen. Zo wordt de maximumvergoeding voor het openbaar vervoer losgelaten voor medewerkers en wordt de fietsregeling uitgebreid. De catering wordt vegetarisch terwijl veganistische maaltijden financieel worden gestimuleerd.

Eerder gemaakte afspraken blijven de leidraad van het duurzaamheidsbeleid, zoals de toezegging dat de universiteit in 2030 een netto positieve impact op het klimaat en ecosystemen heeft. Het CvB zegt toe regelmatig updates te delen over de voortgang.

Meer duurzaamheidsbanen

Voorzitter Levi Polderman van de Erasmus Sustainability Hub is over het algemeen blij met het pakket aan maatregelen. “Het is een goede start, en ik zie dat studenten nu echt meegenomen worden in de implementatie van al die maatregelen, maar er moet nog wel heel veel gebeuren. En wij zijn ook kritisch op hoeveel mensen zich echt met duurzaamheid kunnen bezighouden op de universiteit. Dat is nu één voltijdsbaan terwijl dat bijvoorbeeld voor diversiteit en inclusie vijftien banen zijn. Daar moet duurzaamheid ook naartoe.”

Vegan campus Erasmus Universiteit veganistisch eten voedsel groente Stock illustratie – Migle Alonderyte

Lees meer

Melk en koe taboe, kip en kalkoen (nog) niet. Vijf vragen over de gevolgen van de klimaatnoodtoestand

De universiteit wil dat werknemers lunchen zonder rundvlees, varkensvlees of melk als de…

Lees 6 reacties