De universiteit wil ChatGPT graag aanbieden voor het onderwijs. “We merken dat er behoefte is om generatieve kunstmatige intelligentie te integreren in het onderwijs. Veel studenten, bijvoorbeeld, gebruiken al ChatGPT om ze te helpen met studeren”, vertelt Bas Smit, strategisch adviseur onderwijs van de Erasmus Digitalisation & Information Services (EDIS) en lid van de Taskforce Generative AI. Deze taskforce, een samenwerking van onder andere de Community for Learning & Innovation en EDIS, is gevormd om te exploreren hoe de universiteit generatieve kunstmatige intelligentie in het onderwijs kan toepassen. “Als universiteit zien we niet alleen mogelijke risico’s, maar ook de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Daarom willen we hierin faciliteren”, zegt Smit. De nadruk van het project ligt volgens Smit op leren omgaan met generatieve kunstmatige intelligentie.

AI enquete survey computer help chatgpt_2023_Francesca Mora

Lees meer

Bijna iedereen gebruikt ChatGPT, maar plagiëren gaat studenten te ver

ChatGPT wordt door een grote meerderheid van de studenten gebruikt tijdens hun studie.…

Dataveiligheid

Een van de risico’s die Smit benoemt is dataveiligheid. “Wanneer je ChatGPT gebruikt, weet je niet waar je data belandt”, licht hij toe. Normaal gesproken worden de gegevens die je invoert in ChatGPT opgenomen in het systeem en gebruikt om het model verder te trainen. “Stel dat je ChatGPT een tekst laat samenvatten. De tekst die je uploadt belandt in de open omgeving van Microsoft. Dat betekent dat andere partijen, wanneer ze een juiste vraag stellen, stukjes van de tekst te zien zouden kunnen krijgen”, vervolgt hij. “We willen natuurlijk niet dat onze gegevens zomaar in de wijde wereld terechtkomen.”

Daarom werkt de taskforce, in samenwerking met een externe partij, momenteel aan een afgeschermde omgeving. “De data die je invoert in ChatGPT blijft dus veilig in onze eigen cloudomgeving en wordt niet doorgestuurd naar de open omgeving van Microsoft of OpenAI. Op deze manier kunnen we veilig werken met ChatGPT.”

Lees meer

In deze minor moeten studenten een essay schrijven met ChatGPT

Studenten van de minor Artificial Intelligence and Societal Impact moeten aan de slag met…

Aan de faculteit

De universiteit heeft een proefperiode van een jaar afgesproken met Microsoft. Binnen de taskforce gaan de eerste test in december plaatsvinden. In januari lanceert de universiteit een pilot voor de eerste gebruikers.

Welke faculteiten als eerst toegang krijgen tot ChatGPT, kan hij nog niet zeggen. Ook de optie over welke versie van ChatGPT wordt aangeboden is nog open. “We volgen alle ontwikkelingen op de voet, inclusief die van de EUR, Surf en de Nederlandse en Europese overheden, om de meest geschikte variant aan studenten en medewerkers aan te bieden”, vertelt Smit. “Wij zijn in staat verschillende versies beschikbaar te stellen en aan te bieden. Het is ook mogelijk dat we verschillende variant aanbieden voor verschillende faculteiten of gebruikers.”

Voor de afgeschermde cloudomgeving betaalt de universiteit per token aan Microsoft. “We vinden veiligheid van onze gegevens belangrijk, en daar willen we ook voor betalen”, zegt Smit. “Grof gezegd kosten vier woorden één token. Dat betekent dat je elke vier woorden een vast bedrag betaalt. Daarom moeten we samen heel goed nadenken waar en hoe we ChatGPT zo effectief mogelijk kunnen inzetten.”

2023-09-04 Marleen Stikker_EUR Opening Academisch Jaar (Arie Kers) (65)

Lees meer

‘Onderwijs moet schadevergoeding van AI-bedrijven eisen’

Het hoger onderwijs zou schadeclaims moeten indienen bij de makers van ChatGPT en…