Examencommissies hebben volgens een woordvoerder van de universiteit nog geen specifiek beleid voor de chatbot, maar zijn het er wel over eens dat het gebruiken van de software fraude is. “Het is belangrijk dat het door de student ingeleverde werk origineel, eigen werk is”, zegt de woordvoerder. “Alleen op die manier kan een oordeel geveld worden over het kennen en kunnen van de student.”

Niemand betrapt

Tot nu toe is nog niemand betrapt op fraude met de software, laat de woordvoerder weten. Het is lastig om vast te stellen dat een student er gebruik van heeft gemaakt, omdat het pas sinds eind vorig jaar toegankelijk is voor een breed publiek.

De chatbot kan hele schrijfopdrachten, zoals essays, uitwerken. Het werkt heel simpel: je typt in wat je wil, enkele seconden daarna verschijnt de tekst op je scherm.

De universiteit ziet ook kansen op het gebied van AI-software. Chatbots implementeren in het onderwijs is mogelijk, zolang meerdere toetsvormen beschikbaar zijn en docenten hun studenten kunnen beoordelen op hun eigen kennis, aldus de woordvoerder.

Begin volgende maand organiseert de Community for Learning and Innovation (CLI) een bijeenkomst over ChatGPT. Daar zijn medewerkers van faculteiten, examencommissies, innovatie-experts en studenten bij.

Lees meer

Met ‘superwapen’ ChatGPT schrijf je binnen enkele seconden een essay

Eén ding is duidelijk: de EUR ziet het gebruikmaken van de kunstmatige intelligente bot…

Lees één reactie