De Erasmus Universiteit heeft verenigingen voor studenten uit alle windhoeken, maar er was nog geen vereniging voor Joodse studenten. Daar kwam een maand geleden verandering, gezien de huidige ontwikkelingen in Israël net op tijd om een plek te bieden waar Joodse EUR-studenten steun bij elkaar kunnen zoeken.
Rose, een eerstejaars studente International Business Administration, is de oprichter. Begin september, direct na haar aankomst in Rotterdam, ontdekte ze dat zo’n vereniging nog niet bestond en binnen een paar weken was de Jewish Student Association een feit. De vereniging telt nu zo’n zeventig leden en heeft al allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een gezellig samenzijn in een Sukkah, een pizza-avond en een bezoek aan een synagoge.
Rose is een pseudoniem gekozen door de oprichtster van de vereniging. Vanwege de huidige veiligheidsrisico’s rond Joodse gemeenschappen over de hele wereld en in Nederland, heeft zij om anonimiteit gevraagd en EM heeft dat verleend. Haar volledige naam is bekend bij de redactie.
Joodse achtergrond
Een Joodse vereniging kan de huidige veiligheidssituatie niet negeren, zeker niet tijdens oorlog in Israël, en dus moet de vereniging wat discreter blijven dan Rose misschien graag had gewild en zij wenst ook anoniem te blijven. “Op Instagram laten we zien welke activiteiten we organiseren, maar niet hoe laat en waar”, zegt ze.
De vereniging vraagt nieuwe leden om hun Joodse achtergrond kort toe te lichten. Deze lidmaatschapsprocedure is opgezet om de veiligheid van de leden te waarborgen. “Hoewel de vereniging openstaat voor elke student die zich identificeert als Joods of een indirecte link heeft met de Joodse cultuur”, verduidelijkt Rose. Ze maakt zich niet per se zorgen over de individuele veiligheid van de leden. “De meeste leden zijn niet erg herkenbaar als Joods. Maar als groep wordt een Joodse gemeenschap een doelwit.”
'Ontoelaatbaar antisemitisme op de campus'
Door de gebeurtenissen in Israël hebben de leden moeite om zich te concentreren, bijvoorbeeld op tentamens. Rose heeft hierover gesproken met de universiteit. “De Erasmus Universiteit maakte de uitzondering om onze vereniging op haar website te zetten, wat normaal alleen gebeurt als een vereniging minstens een jaar bestaat. Zo kunnen Joodse studenten ons makkelijker vinden.”
Binnen de vereniging heerst grote bezorgdheid over de aanval van Hamas op Israël. “We voelen ons verdrietig, getriggerd en bang. In zo’n spannende en onvoorspelbare situatie is de aanwezigheid van een Joodse studentenvereniging belangrijker dan ooit”, zegt ze. Er is bezorgdheid, niet alleen over wat er is gebeurd, maar ook over ‘de verheerlijking van het terrorisme, evenals ontoelaatbare antisemitische opmerkingen van sommige mensen op de campus’, zegt Rose, die dat niet verder wilde toelichten. “Dit is geen tijd voor politieke discussies, we moeten het hebben over de terreur die Hamas pleegt tegen Israël én de Palestijnen.”
Toevoeging aan de laatste zin: We moeten het hebben over de terreur die Hamas pleegt tegen Israël én de Palestijnen, en de terreur die de Israëlische staat pleegt tegen de Palestijnen. Onschuldige Palestijnse en Israëlische burgers lijden hieronder.
Dit artikel is best te eenzijdig. Het is inderdaad geen tijd voor politieke discussies en gesprekken. Want hoe langer deze duren, hoe meer land door Israël wordt geannexeerd, hoe meer nederzettingen er komen, hoe meer Palestijnen hun huizen en land moeten verlaten, hoe meer leed en slachtoffers er vallen.
We moeten het meer hebben over de illegale bezetting van Palestina, de apartheidspolitiek, het niet respecteren van internationaal recht door Israël, Israëlische terreur en waarom wij in het westen, met name de media en politici, onderscheid maken tussen Palestijnse en Israëlische slachtoffers.
En wanneer gaat er eens worden gesproken over het feit dat terreur al 75 jaren lang in Palestina aan de gang is. Ik heb niets tegen Joden, maar ik ben tegen het feit dat mensen doen alsof ze het slachtoffer zijn. Het apartheidsregime en leed van de Palestijnen bestaat al tientallen decennia voor Hamas. Ik wil de daden van Hamas niet goedpraten, maar Israël is ook geen engeltje.
Misschien kun je het artikel het beste nog een keer doorlezen. Het gaat niet om een Israëlische studentenvereniging, maar om een Joodse. Deze studenten (los van hun mening over het Midden-Oostenconflict) hebben recht op een veilige omgeving op de campus, aangezien er (bijv. in de media of op straat) een toename van het antisemitische (dus niet alleen anti-Israëllische) incidenten zichtbaar is.
‘de verheerlijking van het terrorisme, evenals ontoelaatbare antisemitische opmerkingen van sommige mensen op de campus’ deze statement is naar mijn mening wel erg extreem. Mooi dat er een Joodse studentenvereniging is opgebouwd, maar laten we nu geen slachtofferrol induiken.
@Student: wellicht zal het jou ook helpen om zowel het artikel als de reactie van je medestudent nog eens goed te lezen. Het artikel gaat niet alleen over het oprichten van een vereniging van joodse studenten, waar totaal niets mis mee is en zeker het recht van die studenten is, maar verwijst ook naar het conflict tussen Israël en Palestina (zie laatst stukje). Daarbij werden bepaalde termen gebruikt die duidelijk partijdig en te extreem zijn dat ren dergelijke reactie m.i. wel bij dit artikel past.
Ik vraag me eerlijk gezegd af wat het verschil is tussen verzet en terreur en tussen kritiek op Israël (o.a. haar bezettingspolitiek, schending van internationaal recht, etc.) en antisemitisme.
Reageren niet meer mogelijk.