De Erasmus Universiteit heeft verenigingen voor studenten uit alle windhoeken, maar er was nog geen vereniging voor Joodse studenten. Daar kwam een maand geleden verandering, gezien de huidige ontwikkelingen in Israël net op tijd om een plek te bieden waar Joodse EUR-studenten steun bij elkaar kunnen zoeken.

Rose, een eerstejaars studente International Business Administration, is de oprichter. Begin september, direct na haar aankomst in Rotterdam, ontdekte ze dat zo’n vereniging nog niet bestond en binnen een paar weken was de Jewish Student Association een feit. De vereniging telt nu zo’n zeventig leden en heeft al allerlei activiteiten georganiseerd, zoals een gezellig samenzijn in een Sukkah, een pizza-avond en een bezoek aan een synagoge. 

Rose is een pseudoniem gekozen door de oprichtster van de vereniging. Vanwege de huidige veiligheidsrisico’s rond Joodse gemeenschappen over de hele wereld en in Nederland, heeft zij om anonimiteit gevraagd en EM heeft dat verleend. Haar volledige naam is bekend bij de redactie.

Joodse achtergrond

Een Joodse vereniging kan de huidige veiligheidssituatie niet negeren, zeker niet tijdens oorlog in Israël, en dus moet de vereniging wat discreter blijven dan Rose misschien graag had gewild en zij wenst ook anoniem te blijven. “Op Instagram laten we zien welke activiteiten we organiseren, maar niet hoe laat en waar”, zegt ze.

De vereniging vraagt nieuwe leden om hun Joodse achtergrond kort toe te lichten. Deze lidmaatschapsprocedure is opgezet om de veiligheid van de leden te waarborgen. “Hoewel de vereniging openstaat voor elke student die zich identificeert als Joods of een indirecte link heeft met de Joodse cultuur”, verduidelijkt Rose. Ze maakt zich niet per se zorgen over de individuele veiligheid van de leden. “De meeste leden zijn niet erg herkenbaar als Joods. Maar als groep wordt een Joodse gemeenschap een doelwit.”

'Ontoelaatbaar antisemitisme op de campus'

Door de gebeurtenissen in Israël hebben de leden moeite om zich te concentreren, bijvoorbeeld op tentamens. Rose heeft hierover gesproken met de universiteit. “De Erasmus Universiteit maakte de uitzondering om onze vereniging op haar website te zetten, wat normaal alleen gebeurt als een vereniging minstens een jaar bestaat. Zo kunnen Joodse studenten ons makkelijker vinden.”

Binnen de vereniging heerst grote bezorgdheid over de aanval van Hamas op Israël. “We voelen ons verdrietig, getriggerd en bang. In zo’n spannende en onvoorspelbare situatie is de aanwezigheid van een Joodse studentenvereniging belangrijker dan ooit”, zegt ze. Er is bezorgdheid, niet alleen over wat er is gebeurd, maar ook over ‘de verheerlijking van het terrorisme, evenals ontoelaatbare antisemitische opmerkingen van sommige mensen op de campus’, zegt Rose, die dat niet verder wilde toelichten. “Dit is geen tijd voor politieke discussies, we moeten het hebben over de terreur die Hamas pleegt tegen Israël én de Palestijnen.”

leiada-krozjhen-Txk8lVEq1A8-unsplash

Lees meer

18 van 20 EUR-studenten terug uit Israël, ‘alle studenten veilig’

Achttien EUR-studenten die op uitwisseling zijn in Israël zijn, zitten mogelijk nog vast…

Lees 6 reacties