Nick Meeuwissen (20, Economie) heeft zich deze week ingeschreven bij RSG. “Afgelopen maandag, de eerste dag van het programma. Ik was hier drie uurtjes geweest en was toen eigenlijk meteen al omgeluld.”

Hij heeft met reden voor RSG gekozen: “Iedereen stelt zich aan je voor, niemand doet alsof je minder bent omdat je er niet bij zit en het is gewoon best vrijblijvend.” Nick volgt samen met Tom Dierickx het speciale RSG-introductieprogramma, dat ook open is voor studenten die niet de Eurekaweek kunnen volgen. Want Tom mag als hbo-student niet meedoen: “Maar ik wilde wel graag een introweek volgen. Ik vond het hier zo leuk dat ik dacht: ‘Waarom niet?’”

Tom en Nick gezelligheidsvereniging interviewed_student_association_eurekaweek_2023_rsg – Aysha Gasanova
Tom en Nick zijn ook de laatste dag van de Eurekaweek op het terras van RSG te vinden. Beeld door: Aysha Gasanova

Zoektocht in de Decathlon

Bij Laurentius zijn op donderdagavond geen nieuwe leden, het afsluitende feest is alleen voor ouderejaars leden. Toch zijn de nieuwe Lauri-leden niet moeilijk te vinden, ze moeten namelijk de spullen op hun paklijst verzamelen.

Jort Meinsma (18, Retailmanagement op de Hogeschool Rotterdam) is in de Decathlon op zoek naar een witte latex badmuts. Zaterdag begint de KMT, de kennismakingstijd of ontgroeningsweek van Laurentius.  “Ik zie er wel een beetje tegenop. Nu met de paklijst is het veel gedoe om alles te halen en straks is het natuurlijk negen dagen afzien. Maar aan de andere kant heb ik er ook zin in. Ik vind het heel grappig om mee te maken. Zo op je nulpunt komen en elkaar daardoor echt goed leren kennen, ik denk dat het best kostbaar en leuk kan zijn, hoe vervelend het ook is wat je moet doen.”

Aanvankelijk wilde Jort nog een jaar wachten met lid worden, maar tijdens de Eurekaweek was hij overtuigd. “Ik was slapertje bij Huize De Koninck en dat heeft me toch over de streep getrokken om dit jaar lid te worden.” Hij licht toe: “Volgend jaar is mijn opleiding nog niet heel druk, maar in het derde jaar wordt het drukker met m’n stage. Het eerste jaar van een studentenvereniging vergt het meest van je, dus ik zou gek zijn als ik het nu niet doe.”

Jort kijkt er vooral naar uit om zich echt student te voelen: “Ik merkte dat het eerste jaar hbo nog heel erg als de middelbare school voelde, eigenlijk was er helemaal geen verschil en dat zocht ik wel. Ik denk dat Laurentius me dat wel kan bieden.”

Jort gezelligheidsvereniging student_association_eurekaweek_2023_Laurentius – Aysha Gasanova
Jort is in de Decathlon op zoek naar de spullen voor de paklijst van Laurentius. Beeld door: Aysha Gasanova

Afgeknapt op Lauri

Voor Nikkie van ’t Hof (18) en Floor Schulpen (19) was de keus makkelijk: SSR is dé plek voor hen. “Ik ben de nieuwe huisjongste in ons SSR-huis, Het Witte Huis, dus ik moest me eigenlijk wel inschrijven”, vertelt Nikkie, “maar ik vond het ook superleuk en ik heb een hele goede indruk van iedereen gehad. Allemaal leuke mensen.”

Floor overwoog kort om bij Laurentius te gaan. “Ik heb Laurentius nog opgezocht bij de campuskraampjes. Toen zag ik dat bij SSR vlaggetjes hingen en ballonnen, de tafel was mooi aangekleed met folders, flyers en van alles en nog wat. Laurentius zat erbij met één boek, een kapotte flyer en vier mensen die op een tafel zaten. Ik ging nog even langs om hoi te zeggen, ondanks dat ik me al bij SSR had ingeschreven, maar er was zó geen aansluiting.”

SSR is niet de grootste vereniging van Rotterdam, maar dat bevalt Nikkie juist goed. “Het is wat kleiner dan Laurentius en RSC/RVSV, dus het is wat intiemer en je kent mensen veel meer heb ik het idee. Iedereen is heel open en gezellig.” Floor vult aan: “Iedereen kent elkaar dus het is een soort familie.” Ze moet lachen: “Tegelijkertijd hoop ik dat het niet echt familie is, met de verhalen die soms rondgaan.”

Nikkie en Floor gezelligheidsvereniging interviewed_student_association_eurekaweek_2023_SSR – Aysha Gasanova
Nikkie en Floor brengen samen de Eurekaweek door bij SSR. Beeld door: Aysha Gasanova

Milde ontrgroening

Ook Josephie Klein (19, University College) overwoog om lid te worden bij Laurentius, maar ze koos toch voor NSR. “Ik heb een christelijke achtergrond en uiteindelijk denk ik dat ik mezelf heel erg thuis voel bij NSR. Ik denk dat ik me makkelijker kan identificeren met de mensen hier dan bij Laurentius”, licht ze toe. Ze zit aan tafel met wat ouderejaars een kaartspel te spelen op het terras van NSR aan het Eendrachtsplein.

“Ik heb veel zin in vanavond, dan is het slotfeest en dat staat bekend als de beste avond van de Eurekaweek. Verder vond ik het terras het leukst, gewoon een beetje borrelen en mensen ontmoeten, dat vind ik superleuk.” Op maandag begint de KMT van NSR, waar Josephie naar uitkijkt. “Ik heb een beetje mixed feelings. Het is volgens mij geen ontzettend heftige ontgroening”, vertelt ze, “maar misschien denk ik daar volgende week anders over.”

Josephie gezelligheidsvereniging_student_association_eurekaweek_2023_NSR – Aysha Gasanova
Josephie zit op het terras bij NSR, haar nieuwe vereniging. Beeld door: Aysha Gasanova
Ralph_Eurekaweek-Waking-up-Report_Leonidas_24August2023_Thanh Nguyen

Lees meer

Wakker worden met Eurekaweeklopers

150 studenten overnachten deze Eurekaweek in een soort pop-uphostel van The Sleeping…

DSC09832_Hilde-Speet_Eurekaweek2023_uitgaan-nachtleven_HR

Lees meer

‘Mijn gids heeft ook met iemand uit jouw groep gezoend toch?’

Als de evenementen van de Eurekaweek aflopen gaat het feest voor eerstejaars gewoon door…