“Vanaf komend kwartaal wordt door medewerkers alleen nog vegetarische catering besteld”, schreef de universiteit in een persbericht van 6 februari over het uitroepen van de klimaatnoodtoestand. Ook worden studenten en medewerkers ‘verleid’ om vaker voor vegetarisch eten te kiezen op de campus, viel te lezen. Is het broodje kroket vanaf nu taboe? En wat is er al bekend over deze plannen? Vijf vragen over de consequenties van de door de EUR uitgeroepen klimaatnoodtoestand.

Kunnen medewerkers vanaf 1 april geen vlees meer bestellen via de catering?

Dat kan nog steeds, zegt Michel Flaton, general manager bij campuscateraar Vitam. “De catering van Vitam op de campus is al jaren standaard vegetarisch, maar om vlees kan gevraagd worden.” Volgens hem is vlees bij lunches en borrels nog altijd populair, vooral het broodje kroket. “De vraag is er nog, en dus leveren we dat. Deze afspraken staan in het contract dat wij hebben met de universiteit.”

Toch gaat de universiteit via een tussenstap over op vegetarische catering bij alle gelegenheden. Leidinggevenden moeten daarop toezien. Dat hebben de decanen en het College van Bestuur besloten, vertelt Mariecke van der Glas, programmamanager Duurzaamheid.

Bezetting-Sanders-Occupy-EUR-klimaat-protest-dag-1-2-1600×1067

Lees meer

Meer vega en meer duurzaamheidsonderwijs: universiteit erkent noodtoestand klimaat

De Erasmus Universiteit wil de komende jaren het beleid ten aanzien van duurzaamheid…

Vanaf wanneer mogen medewerkers geen vlees meer bestellen via de catering?

De eerste stap zal ergens in het tweede kwartaal van dit jaar gezet worden. Over de precieze datum moet nog een besluit worden genomen, vertelt Van der Glas. “Die eerste stap zal zijn om te stoppen met het bestellen van rund- en varkensvlees bij de catering voor lunch en borrels. Deze twee hebben een hoge milieu-impact. Daarbij zal ook geen melk of karnemelk meer besteld worden, want de productie van melk hangt samen met de productie van rundvlees.” Andere vleessoorten als kip, kalkoen en geit worden mogelijk later toegevoegd aan de lijst met producten die niet meer besteld mogen worden.

Omdat de EUR niet zomaar om bestaande contracten met de cateraars heen kan en wil, wordt een beroep gedaan op de medewerkers. In het systeem zullen de vleesopties zichtbaar blijven. “Managers worden gevraagd in de gaten te houden wat wel en niet besteld mag worden. Wie de bevoegdheid heeft om bestellingen te doen, krijgt van ons een handleiding.” De tweede stap, naar volledig vegetarisch, volgt snel daarop, nog in datzelfde tweede kwartaal.

Mag je straks geen vlees meer eten op de universiteit?

“Wij gaan niet aan de deur controleren of jij een broodje rundvlees mee hebt genomen vanuit huis”, zegt Van der Glas. “Wij gaan niets opleggen. Als je rundvlees wilt eten, moet je dat zelf weten. De maatregelen gelden voor de catering die de universiteit betaalt. Als de EUR betaalt, dan is het de universiteit die bepaalt.”

Met korting wil de universiteit studenten en medewerkers stimuleren om vegetarisch te eten. Hoe gaat dat werken?

Het gaat hier niet om vegetarische, zoals eerst gezegd werd, maar om veganistische maaltijden. Deze actie zal drie maanden duren – en alleen bij de twee restaurants van Vitam in Mandeville en Tinbergen. “De grote en de kleine vegan maaltijd zijn gedurende die drie maanden goedkoper”, vertelt Flaton. Hoeveel goedkoper staat nog niet vast, net zo min als de exacte startdatum van het project, vult Van der Glas aan. Het voorstel ligt intussen bij het College van Bestuur, dus zodra dat een besluit neemt gaat de actie van start.

Wordt de campus helemaal vegan in 2030?

Dat is nog steeds het plan. “De twee maatregelen zijn een eerste stap op weg naar 2030”, legt Van der Glas uit. We willen het consumenten en leveranciers makkelijker maken door het aanbod langzaam aan te passen. Het is nu kijken wat werkt. Met de kortingsactie willen we mensen kennis laten maken met plantaardig eten. Als het niet werkt, laten we het doel voor 2030 niet los. Het doel verandert niet, hoe we daar precies komen mogelijk wel. We zitten in een klimaatcrisis.”

Lees 11 reacties