Erasmus-alumnus en oprichter Rajarshi Chakraborty (26) wilde dit bedrijf starten toen hij merkte dat het voor mensen lastig is om gezond én betaalbaar te eten. “De tragiek is dat goedkoper voedsel slecht voor ons is, maar dat is wel waar mensen vaak bij uitkomen.” Chakraborty wil het in zijn bedrijf volledig plantaardig en duurzaam houden. “Momenteel is vlees te makkelijk verkrijgbaar en goedkoop, waardoor het vaak de standaardoptie is. Wij willen juist van plantaardige maaltijden de standaard maken.”
Lange rij
Terwijl de ruimte zich vulde met de geur van allerlei kruiden en dampen uit de pannen, verzamelden studenten en medewerkers zich in het Food Lab, in afwachting van een verse portie Big Pot. Er waren grote bakken met maaltijden uiteenlopend van Indiase tot Oost-Aziatische en Midden-Oosterse cuisine. De rij van wachtende studenten en medewerkers reikte helemaal tot buiten de Erasmus Sustainability Hub.
Eliza Moore (21), een uitwisselingsstudente uit Canada die zich ‘zelfverklaard vegetariër’ noemt, zei dat de natuurlijke veganistische maaltijden van Big Pot haar heel goed bevielen. Volgens de studente Management of International Social Challenges (MISOC) lijken die gezonder dan de maaltijden met vleesvervangers die ze vaak ziet, waar nog bij komt dat het een gerust gevoel geeft dat ze weet wat er in de maaltijd zit. “Zo te zien hebben ze niet geprobeerd om een veganistische draai aan recepten te geven, zoals met vegan spek of hamburgers. De maaltijden zijn voor mij een natuurlijker overgang naar plantaardig eten.”
Smakelijk en voedzaam
Ellie Dao (22), studente Communication and Media, waardeert de invloed van de Aziatische keuken op de maaltijden van Big Pot. Ze zei dat ze voor haar gevoel eindelijk een smakelijke en voedzame maaltijd at zonder kunstmatige additieven die ze gewoonlijk bij andere veganistische opties tegenkomt.
Ook twee leden van de Sustainability Hub, studenten MISOC Natasza Ciepal (19) en Adam Kiraly (21) waren tevreden met de maaltijden. Natasza noemde Big Pot ‘veel beter dan de al bestaande veganistische maaltijden op de campus’, en zij en Adam waren benieuwd hoe ver deze onderneming het in de stad gaat brengen. Ook lieten ze hun steun aan het bedrijf blijken door Big Pot in te schakelen voor de catering aan de Sustainability Hub.
Verschillende prijzen per wijk
Voor de toekomst is het streven van Big Pot om early adopters op de campus te vinden om het bedrijf een kickstart te geven. Chakraborty heeft als doel om het bedrijf uit te breiden naar verschillende wijken in Rotterdam, waarbij de prijzen van de maaltijden zullen verschillen afhankelijk van de sociaaleconomische status van de wijk. Op deze manier hoopt hij een dienst op te bouwen die mensen in heel Rotterdam zal aanzetten om meer stil te staan bij hun consumptiegewoonten. Vanaf april zal er op campus Woudestein een officieel Big Pot lunchafhaalpunt zijn.