Voor Caribische studenten is het soms moeilijk om naar Nederland te komen voor een opleiding of uitwisseling. Daarom komt er een ‘koninkrijksbeurs’, vergelijkbaar met de beurzen van het Europese Erasmus-programma. Het plan was al eerder aangekondigd en wordt nu bevestigd.

Rechttrekken

“Een student uit Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden (Bonaire, Saba, Sint Eustastius) kan nu met een beurs van Erasmus+ naar alle Europese landen, behalve Nederland”, staat in een verklaring. “De vier landen willen deze situatie rechttrekken.”

De koninkrijksbeurs moet mobiliteit in het mbo, hbo, en wo mogelijk maken, “zowel tussen de eilanden onderling als met Nederland”. Minister Dijkgraaf noemt het een concrete stap om het studiesucces te verbeteren. “Ik ben ervan overtuigd dat we hen hier echt mee kunnen helpen.”

Oriëntatiejaar

Er is nog een afspraak gemaakt: voor een betere overstap naar het hbo of universitaire onderwijs willen de vier landen initiatieven voor een ‘pre-academic year’ bundelen en verder uitwerken in een ‘Caribbean academic orientation year’.

Het idee is dat de drie universiteiten in het Caribisch gebied een gezamenlijk voorbereidend programma gaan aanbieden, “waar gewenst in samenwerking met Nederlandse hogescholen en universiteiten”. Ook moet het voortgezet onderwijs in die delen van het koninkrijk worden versterkt om de overstap naar het vervolgonderwijs te verbeteren.

2022-08-16 Eurekaweek campusdag (Arie Kers) (318)

Lees meer

Caribische studenten krijgen sneller bsn-nummer

Het kabinet neemt een belangrijke hindernis weg voor studenten uit het Caribische deel…