Loket

Daarmee kunnen ze zich in hun Caribische woonplaats inschrijven in de Nederlandse basisadministratie. Vervolgens kunnen ze ook alvast een nieuw Nederlands paspoort krijgen met daarin het bsn-nummer.

Voorheen konden ze hun bsn-nummer en paspoort alleen bij een loket in Nederland krijgen. Dat zorgde voor vertraging bij de aanvraag van hun studiefinanciering en studenten-ov. Bovendien konden ze geen bankrekening openen en verzekeringen afsluiten.

Kwetsbare studenten

Dijkgraaf wil met het besluit iets doen voor de kwetsbare Caribische studenten. Uit een rapport van de ombudsman in 2020 bleek dat ze vaker studievertraging oplopen en eerder afhaken dan anderen. Zo starten velen van hen met een taalachterstand en komen ze soms in de financiële problemen

Al eerder heeft minister Dijkgraaf aangegeven dat hij een nieuw beursprogramma voor het Caribisch gebied in het leven wil roepen. Dat zou dan lijken op een Erasmusbeurs. Hoe het ervoor staat met dat plan is nog onduidelijk.

EUR-Corona_10 polakgebouw studieplekken leeg

Lees meer

Caribische student loopt vaak vast in Nederland

Het is survival of the fittest, zegt de 24-jarige student bedrijfseconomie Karman uit…