Op weg naar een duurzamere campus is koffieleverancier Maas een pilot gestart met plantaardige melk in drie verschillende koffieautomaten. Op de tweede en vierde etage van het Polakgebouw en op de begane grond van het Sandersgebouw zit havermelk in plaats van koemelk in de koffieautomaat. In het nieuwe onderwijsgebouw komen nog twee automaten met plantaardige melk.

Vier EUR-medewerkers staan bij de automaat in het Sandersgebouw voor een havercappuccino. Michiel van der Donck, die werkt als Information Security Officer, is blij met de plantaardige optie in de automaat en biedt twee studenten gratis koffie aan. “Ik vind de havermelk verrassend lekker. Het is iets zoeter, waardoor ik sneller zin heb in een cappuccino dan voorheen”, vertelt hij.

Als de pilot een succes blijkt, komen er meer met plantaardige melk. Van der Donck en zijn collega Selma Bundavica verwachten dit dan ook. Bundavica: “Bij de Starbucks zie ik veel studenten hun koffie met amandelmelk of havermelk bestellen, dus ik denk dat deze automaten heel erg in trek zijn.”

Michiel van der Donck havermelk koffieautomaat – Maxime van der Sande
Michiel van der Donck geeft twee studenten een gratis kop koffie. Beeld door: Maxime van der Sande

Beter voor het milieu

De koffieautomaten met havermelk zijn geschikt voor mensen met een vegan, lactosevrij of glutenvrij dieet en het draagt ook bij aan een duurzamere campus. Dat is voor student en JFR-voorzitter Joshua Kruithof belangrijk. “Ik heb onderzoek gedaan naar wat de beste optie is ten opzichte van het milieu en dat bleek havermelk te zijn. Ook thuis drink ik nu alleen nog maar havermelk in plaats van koemelk, want ik vind het ook gewoon heel lekker.”

Minder saai

Nog niet alle studenten zijn op de hoogte van de plantaardige koffieautomaten. Sebastian Henn, student Business Information Management, ontdekte het donderdagmiddag pas. Hij haalt normaal iedere dag zijn plantaardige koffie bij de SPAR, maar nu dus ook in het Sandersgebouw. Havermelk, amandelmelk, sojamelk, Sebastian drinkt het allemaal. “Ik vind het leuk om elke dag een ander soort plantaardige melk te kiezen. Zo wordt koffie halen minder saai, vooral als je het iedere dag drinkt”, vertelt hij.

Vegan campus veganistisch wrap – Esther Dijkstra

Lees meer

‘Een vegan campus in 2030 is niet genoeg’

De universiteit wil in 2030 volledig vegan zijn. Volgens Ginie Servant-Miklos en Yogi…

Lees één reactie