Bij de keuze strand of bos kies ik voor bos. Haast net zo’n controversieel onderwerp als ananas op pizza, de voorkeur voor katten of honden, Marvel of DC, Coca-Cola of Pepsi. Ik weet waar ik sta, het liefst in het bos. Toch raad ik iedereen aan eens naar Texel te gaan. Een Waddeneiland dat deels bekend staat om… juist ja, de stranden.

De zonsondergang op het strand zal nooit vervelen, het zand tussen je tenen bij thuiskomst wel. Het mooiste plekje op Texel vind je, wat mij betreft, midden op het eiland. Daar ligt natuur- en zorgboerderij Plassendaal midden in polder Waalenburg. Ik ken de boerderij met het kenmerkende oranje dak als het thuis van mijn nicht Mariët en haar gezin.

Plassendaal_zomerserie 2022_foto door Leo Hofland
Zo zie je Natuurboerderij Plassendaal liggen als je terugloopt van de vogelkijkhut bij het water. Beeld door: Leo Hofland

Iedere keer als ik op Plassendaal kom, lijkt het een beetje mooier. Zeker als ik over de weg De Staart kom aanrijden. Het oranje dak kun je door de hele polder zien en bevestigt iedere keer weer dat ik goed zit en er bijna ben. Het wordt ook steeds mooier. De familie werkt daar al jaren hard aan. Ze zeggen zelf dat ze ‘natuur produceren’, natuur als weidevogels en wilde orchideeën. De koeien onderhouden het grasland. Eenmaal op de Zaandammerdijk zie je het water dat voor die vogels een walhalla is en voor ons mensen gewoon heel mooi. Toen ik nog een kind was, viel die plas water mij niet op. Nu de landbouwpolder is veranderd in een natuurrijk grasland is het ook voor mij niet meer te missen. De ‘nieuwe’ natuur past verrekt goed in het landschap.

Mijn opa en oma zouden dit zó mooi gevonden zouden hebben. Sinds de jaren zestig gingen zij jaarlijks met hun hele hebben en houden én vijf kinderen naar Texel. De hele zomer waren ze op het eiland. Mijn vader was die maanden aan het keten tussen de paarden bij Manage Kikkert. Mariët (en zij niet alleen) werd verliefd op een Texelaar. Decennia later is het eiland nog steeds een plek waar onze familie samenkomt.

Tessa’s eerste keer op Texel_foto door Carolien Hofland
Tessa’s eerste keer op Texel. Natuurlijk moet dan de manege bezocht worden waar haar vader (ook op de foto) vroeger graag kwam. Beeld door: Carolien Hofland

Toen in de zomer van 2021 de coronamaatregelen versoepeld werden, was Plassendaal de locatie van onze familiehereniging. De meeste mensen had ik sinds het familieweekend van december 2019 niet gezien. Het duurde minder dan een seconde voor ik in tranen een tante om de hals vloog. Niet alleen weidevogels voelen zich welkom op de boerderij, de familie Hofland voelt dat net zo.

Dus als ik echt moet kiezen, dan kies ik voor familie.

– Hoe kom je er?

Met de veerboot vanuit Den Helder. Reserveren kan niet, maar als je zonder auto de boot opgaat, is er sowieso plek.

– Bezienswaardigheden & activiteiten

Het is een eiland, dus dat veel bezienswaardigheden iets met de zee te maken hebben, komt niet als een verrassing. Het Juttersmuseum is leuk, net als zeehondenopvang en natuurmuseum Ecomare, en sla het pittoreske Oudeschild niet over. De sfeer van de schattige huisjes vind je niet op de rest van het eiland. Probeer vooral eens een Texelse gin-tonic of een glas Skuumkoppe. Of waai aan bij natuurboerderij Plassendaal voor een kop koffie en een gebakje.

Gevaren & ergernissen

Het waait er altijd, maar echt altijd. Soms valt de wind mee, soms is het erger dan in het windgat onder het Sandersgebouw. Erger, ja. Het kan.

– Flora & fauna

Houd je van vogels? Dan is Texel jouw eiland. Grutto’s, lepelaars, kiekendieven, wulpen, af en toe een vale gier, en nog zo’n 385 vogelsoorten zijn er gespot. Vergeet je verrekijker niet. Texel heeft verder bossen, heidevlaktes, duingebieden, polders, weides voor de veertienduizend schapen, dus variatie te over. Je mag niet overal doorheen banjeren, dus houd de bordjes met ‘beschermd natuurgebied’ in de gaten.

20220705_134632_resized

Lees meer

Naar de Hoge Veluwe achttien jaar later: ‘Het is toch echt leuker dan ik het me herinnerde’

De allereerste kennismaking van redacteur Feba Sukmana met de Nederlandse natuur was op…

Lees 3 reacties