Scan2
Een koude regenachtige dag achttien jaar geleden

In de zomer van 2004 zette ik voor de eerste keer voet op Nederlandse bodem. Voor mijn studie Nederlands vloog ik vanuit Jakarta voor een twee weken durende taalcursus net buiten Zeist. Tussen het (heel hard) leren en het (niet zo hard) feesten door verkenden we met een tourbus het land. Terwijl ik leuke herinneringen heb overgehouden aan de vele excursies, vond ik het bezoek aan de Hoge Veluwe drie keer niks. Ik herinner me flarden van een wandeling op een koude regenachtige dag en een veel te druk Kröller-Müller Museum.

Nu waag ik een poging om mijn mening bij te stellen. Bij aankomst roepen het ruisen van de bomen en het gesjirp van de vogels meteen een vakantiegevoel op. Uit pure angst dat een wolf mij tijdens de fietstocht achterna jaagt (dat, of ik ben gewoon lui), heb ik een elektrische fiets gehuurd. Ik sjees for old time’s sake eerst richting het Kröller-Müller Museum.

Van Gogh in Kröller-Müller

Het gebouw is groter dan ik het me herinner en hoe kan het nou dat er niets in mijn geheugen stond over de ruim negentig schilderijen van mijn lievelingskunstenaar Vincent van Gogh? Ook bijzonder: vlak bij het museum tussen verschillende kunstwerken heb je standbeelden van eenhoorns, maar dan in de vorm van mannenhoofden met duivelse hoorns. Niks schattigs, gewoon creepy.

20220705_120248_resized
Mannen met hoorns zijn niet schattig. Beeld door: Feba Sukmana

Veel activiteiten

In je eentje naar de Hoge Veluwe klinkt misschien niet zo gezellig, maar hier kan je altijd een gesprek aanknopen met vreemden. Na het museumbezoek fiets ik mee met een jong Duits koppel. Ze kamperen vier dagen in het park om vervolgens door te reizen naar het noorden van Nederland. Ze hoeven zich geen seconde te vervelen, want naast het fietsen en wandelen zijn er voor jong en oud georganiseerde activiteiten, van excursies en rondleidingen tot speurtochten. Wel jammer: er is geen enkele Geocache (de leukste schattenjacht ter wereld) te vinden in het park.

20220705_120548_resized
Een zonnige dag in de Hoge Veluwe Beeld door: Feba Sukmana

Aan het einde van de middag nemen we afscheid. Ik fiets langs de bossen en de zandduinen richting de uitgang. Terwijl ik de Nederlandse natuur niet bepaald de mooiste vind, is het toch heerlijk om de warmte van de zon op je rug en de wind op je armen te voelen op de fiets. De Hoge Veluwe is echt leuker dan ik het me herinnerde – en gelukkig ben ik geen wolven tegengekomen.

Hoe kom je er?

Met de auto is het snelst, maar je kan het park ook bereiken met het ov. Neem de trein tot een station in de buurt (Apeldoorn, Arnhem, Ede-Wageningen, Harderwijk of Barneveld Centrum) en pak vanaf daar de bus.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wandelen, fietsen, wild spotten en het museum bezoeken. Voor rondleidingen en excursies moet je vooraf reserveren.

Gevaren & ergernissen

Het is een beetje raar dat je bij de ingang een plattegrond (met wandel- en fietspaden) moet kopen voor 2 euro. Waarom is het niet inbegrepen bij de toegang of uploaden ze dat niet op hun website?

Flora & fauna

De Hoge Veluwe is rijk aan flora en fauna. Het park bestaat uit verschillende landschappen zoals weiden, bossen en zandduinen. Aan dieren geen gebrek: vogels, insecten, reptielen, herten, reeën. Zelfs vossen en wolven lopen rond in het park.

Waar kun je informatie krijgen?

Vrijwel alle informatie kun je op de website van de Hoge Veluwe vinden, behalve de nodige plattegrond.

Warandebos Zomerserie Wieneke Gunneweg – Kaspar Gunneweg (1)

Lees meer

Waarom Tilburg net een beetje beter is dan Rotterdam, qua natuur dan

Hoewel ze veel van de stad houdt, de reuring, de mensen en  het gemak, wordt…