“‘Hallo, ik ben Linda en ik heb een oogziekte.’ Dat moet ik steeds weer zeggen”, vertelt Linda Koster (23). “Maar ik ben veel meer dan een oogziekte. Het is fijn als docenten en tutoren weten dat ik ‘iets’ heb, maar het zou nog fijner zijn als ze het van tevoren al weten.” De reacties zijn vaak hetzelfde. ‘O, wat erg’, ‘ik ben sprakeloos’, ‘wat erg voor je, je bent nog zo jong’. Wat zeg je ook anders tegen een 23-jarige met een oogziekte waardoor ze mogelijk ooit blind wordt? “Ik krijg die opmerkingen al jaren. Ik kan echt al opzien tegen het nieuwe jaar, want dan moet ik het weer aan mensen vertellen. Kan een studieadviseur dat niet doen?”

Hoe kan de universiteit een betere plek worden voor studenten met een functiebeperking? “Geef ons het gevoel dat we gehoord worden”, is het antwoord van Linda.  Ze verwacht geen hogere cijfers of compensatie voor studiepunten, maar wil de ondersteuning om haar onderwijs te kunnen volgen.Wat ze voor het begin van het studiejaar kan regelen, gaat goed. Het gaat dan om zaken als extra tijd en apart kunnen zitten bij tentamens. Maar als Linda een vraag heeft tijdens een onderwijsblok, dan is het moeilijker. “‘Dat moet je zelf maar uitzoeken’, heb ik weleens te horen gekregen. Dat steekt. Uiteindelijk ben ik gewoon een student, maar dan een die soms hulp nodig heeft.”

Linda

Lees meer

Linda wordt (waarschijnlijk) blind: ‘Ondanks alle onzekerheid wil ik aan mijn toekomst werken’

Elke dag zou ze blind wakker kunnen worden. Dat is waar eerstejaars Linda Koster rekening…

Discipline

De meeste scholieren rollen door van het vwo naar het hoger onderwijs, maar voor Linda was dat geen vanzelfsprekende stap. “Ik wist dat ik extra hard zou moeten werken. Ik ben bijna elke dag met mijn studie bezig, want na vijf tussenjaren heb ik geen tijd om aan te kutten.” Na de diagnose van haar oogziekte had ze tijd nodig om na te denken over haar toekomst. Ze werkte, reisde de wereld rond en besloot te gaan studeren. “Nu zit ik ‘s avonds aan mijn bureau te werken, mijn vriend zit op de bank. Discipline heb ik, daar twijfelt niemand aan.”

Natuurlijk neemt ook de student Gezondheidswetenschappen weleens een dagje vrij. Of een week, als Feyenoord voor het eerst in twintig jaar een Europese finale speelt. Eind mei vertrok ze met een groep vrienden naar Tirana om de finale van de Conference League te zien. “Op zaterdag kwamen we thuis, maandag had ik een tentamen. Op zondag heb ik de hele dag geleerd.” Ze haalde een 7,7 voor het tentamen, waardoor ze vooralsnog alleen maar voldoendes haalde dit jaar. Ze wacht nog op één cijfer. “Zonder voldoende slaap en ontspanning haal je het studiejaar natuurlijk niet.”

Hybride onderwijs

Het hybride onderwijs was voor Linda een uitkomst. “Ik vond de lockdown heel fijn – wel alleen op onderwijsvlak hoor. Ik ben langzamer met lezen, dus de slides lezen én naar de docent luisteren is vaak een uitdaging. In mijn aantekeningen sloeg ik een deel over als het te snel ging. Later keek ik het college terug en vulde ik mijn aantekeningen aan.” Terugkijken gaat sinds dit laatste blok niet meer. Het helpt als ze de slides van tevoren krijgt, want dan heeft ze dat al gelezen. “Dan kan ik me concentreren op het begrijpen en actief meedoen. Helaas krijg ik de slides niet altijd van tevoren.”

Gevolg van haar oogziekte is niet alleen dat Linda minder goed ziet, maar ook dat ze zich vaak minder fit voelt. “Als ik mij goed voel, vind ik het heel chill om naar de uni te gaan. Gaat het minder, dan vind ik dat ook minder. Als ik om negen uur college heb, dan moet ik om zeven uur mijn bed uit. Kan ik het college thuis volgen, dan kan ik anderhalf uur langer slapen. Dat is een groot verschil.” Later vertrekken is geen optie voor Linda. “Ik ben liever een half uur te vroeg dan een minuut te laat.”

Linda in de Kuip_foto door Ronald_5

Lees meer

De Kuip is de plek waar Linda alles kwijt kan

Feyenoord voor het leven en leven voor Feyenoord. De liefde voor de Rotterdamse…

De vijf studenten die EM dit jaar volgt hebben allerlei ideeën voor beter onderwijs voor studenten met een functiebeperking. Daar vertellen ze deze maand over. Half juli reageert rector magnificus Annelien Bredenoord op de ervaringen en suggesties die zij het afgelopen jaar deelden.