Bron: youtu.be

Enoch Tabak is masterstudent Urban Governance aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn scriptieonderzoek is bijna klaar en Enoch werkt hard in de bibliotheek. Om even afstand te nemen van de boeken en het computerscherm en te profiteren van de ongewoon zonnige dagen in Rotterdam, besloot hij een idee uit te voeren dat al een tijdje door zijn hoofd spookte. Met een paar plastic Spar-tassen en de koptelefoon die in zijn bureau lag, raapte Enoch op de straten van Campus Woudestein de sigarettenpeuken op die hem een doorn in het oog waren.

“Het is een subtiele manier om mensen te attenderen”, legt Enoch uit. “Deze non-verbale communicatie is veel effectiever dan direct commentaar als ‘stop daarmee, ‘doe dit of doe dat’. Soms praten we te veel en doen we te weinig.”

Rookvrije campus?

Na slechts 30 minuten op de Institutenlaan en de Collegelaan heeft Enoch al voor de tweede keer deze maand een volle plastic zak. Iets wat na de invoering van het rookvrije campusbeleid in augustus 2020 strikt gezien niet meer mogelijk zou moeten zijn. Sinds de ingang van dat beleid kunnen rokers hun peuken in de daarvoor bestemde asbakken bij de uitgangen van de campus gooien. “Uiteindelijk is roken een persoonlijke beslissing, maar het op de grond gooien van peuken is een stap die verder gaat dan jou en je eigen gezondheid. Deze campus en het groen op de campus is onze gedeelde ruimte”, zegt Enoch.

Rietjes versus sigaretten

Als Enoch over zijn wekelijkse opruimronde praat, noemt hij ook de plastic rietjes. “Er zijn lang niet zoveel rietjes als sigarettenpeuken. Rietjes worden meestal in restaurants gebruikt, dus die worden meteen netjes weggegooid. Peuken liggen overal en ze vinden waarschijnlijk veel makkelijker hun weg naar de voedselketen dan rietjes”, concludeert Enoch.

Gezamenlijke actie

Enoch Tabak moedigt iedereen in de Erasmus-gemeenschap aan om mee te doen aan de campagne. Ook mensen met een minder toepasselijke achternaam. “Volgende week vrijdag om 12.30 uur sta ik weer voor Polak. Voor wie zin heeft om een ​​half uur of langer te helpen: neem een ​​plastic zak mee, iets dat als handschoen kan dienen en zet muziek op!”

rookcampus

Read more

Ondanks een rookverbod ligt de campus nog vol met peuken

Sinds 2020 is de Erasmus Universiteit rookvrij. Toch wordt er nog wel gerookt op campus…

Lees 3 reacties