Het evenement vond afgelopen donderdag plaats in een van de collegezalen van het Theilgebouw. Hier vertelde universitair hoofddocent Vadym Volosovych, die zelf uit Oekraïne komt, onder andere over de manier waarop Poetin de oorlog en Oekraïne beschrijft en de mythes waarin de Russische president gelooft. “De eerste mythe van Poetin is dat hij beweert dat Russen en Oekraïners echt één volk zijn. Volgens Poetin is Oekraïne nooit echt een eigen staat geweest”, zegt hij.

Poetins denken

Ook Diederik Kramers, bestuurslid van Open Door Ukraine, ging in zijn lezing in op de denkwijze van Poetin. Hij liet zien hoe Poetins verhalen verschillen van de daadwerkelijke geschiedenis van Oekraïne. Poetin beweert bijvoorbeeld dat Oekraïne geen echt land zou zijn. “Volgens Poetin is Oekraïne een creatie van Lenin, terwijl Oekraïne al veel eerder is ontstaan. Zo was Oekraïne bijvoorbeeld een van de belangrijkste staten tijdens de Middeleeuwen.”

Kramers hield zich in zijn tijd als journalist veel bezig met de voormalige Sovjet-Unie en is zich later meer gaan focussen op Oekraïne. Veel van de aanwezigen bij het evenement reageerden hierop met interessante vragen en opmerkingen. “Ik vind het belangrijk om de discussie aan te gaan met geïnteresseerden, dus het was fijn om te zien dat er zoveel studenten in de zaal reageerden”, vertelde Kramers na afloop.

Persoonlijke verhalen

Er waren niet alleen internationale gastsprekers aanwezig, ook de Oekraïense student Alice Zolotareva deelde haar verhaal. Zij vertelde onder andere over een van haar docenten uit Oekraïne die lesgaf over de Oekraïense taal. Ze liet een emotionele video zien die deze docent had opgenomen voor het evenement.

“Het vak waarin ik lesgeef was altijd al het belangrijkste vak binnen het onderwijs, maar nu al helemaal”, vertelde de docent in de video. “Weet je nog toen we een Oekraïens woordenboek gingen maken met de woorden waarvan jullie dachten dat de mooiste, meest levendige en meest belangrijke waren?”, vroeg ze aan Alice.

Student Macha Taquet reageerde hierop: “Ik herkende haar verhaal heel goed, ik had zelf ook een gepassioneerde docent die lesgaf over de Oekraïense taal. De video was erg emotioneel, ik wilde huilen.”

Student Armand Bonn vindt dit soort verhalen belangrijk. “Het is goed om meer persoonlijke verhalen te horen van mensen uit Oekraïne. Vooral omdat we ver weg wonen zijn dit soort evenementen belangrijk, omdat je dan hoort wat er écht gebeurt in de levens van Oekraïners.”

Jan Biegun preparing food 2 (EM)

Lees meer

Benefietdiner voor Oekraïne: ‘Je kunt niet de wereld redden zonder de mensen erop te redden’

De Erasmus Sustainability Hub organiseert iedere week een kookworkshop. Woensdag zou deze…